keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Összefogás a parlagfű ellen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Összefogás a parlagfű ellen

2005 június 27 - hétfő
Az elmúlt években is voltak hasonló akciók, de az a társadalmi támogatottság, amire számítottunk, kevésbé jelent meg. Jelen pillanatban a törvényi előírás is jelentősen módosult a parlagfű-mentesítéssel összefüggésben, és kormányzati oldalról is jelentős támogatást kapnak azok a szervezetek, akik ezzel foglalkoznak – fogalmazott Nagy András, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója, aki az ÁNTSZ munkatársával, dr. Németh Istvánnéval együtt a parlagfű elleni akció hátteréről tájékoztatta lapunkat.

– Míg korábban minden szervezet a maga útját járta, az idén olyan megyei és városi összefogásra került sor Zalaegerszegen, ahol a hatóság, a szolgáltató és a civil szervezetek együttműködésére került sor. A program lebonyolításában részt vesz a Zala-Depo Kft., a Kölcsey-gimnázium Kandikó Oktató Központja, a Zalai Civil Ház, a Zöld Zalaegerszegért Egyesület és a város polgármesteri hivatala is. A gesztor az ÁNTSZ, a szervezet a VG Kft.-vel közösen szervezi a parlagfű-mentesítési programot. Azt szeretnénk, ha még több civil szervezet csatlakozna hozzánk – hívta fel a figyelmet Nagy András.

– Az elmúlt éveket figyelembe véve a parlagfű allergológiai jelentősége nagyon megnőtt és növekedni is fog, amennyiben a megelőzést, illetve a parlagfű terjedését hatékony módszerekkel nem tudjuk megakadályozni. Az ÁNTSZ számára is rendkívül fontos az összefogás, ennek hátterében az új növényvédelmi törvény áll, amely előírja a földhivatalok és az önkormányzatok részvételét is a gyomnövény irtásában. Mi vállaljuk a koordinálási munkát – hangsúlyozta Németh Istvánné. Hozzátette: a törvény rendelkezése alapján az egész országban június 30-ig el kell végezni az első kaszálást és utána folyamatosan gyommentesen kell tartani a területet. A parlagfüvet a virágzás kezdetéig lehet gyűjteni, csak kesztyűben, mivel rendkívül agresszív, veszélyes növényről van szó.
Az ÁNTSZ épületének tetején egyébként működik a pollencsapda, a szerkezettel detektálni lehet a levegőben lévő pollenmennyiséget: 32 allergén növényt és két gombafajtát vizsgálnak.

A zalaegerszegi parlagfű-mentesítési program június 23-július 8-ig tart. Ennek keretében 100 darab összekötött gyökeres parlagfüvet lehet leadni a város különböző pontjain elhelyezett konténerekbe. Az akcióban részt vevők a leadott parlagfűért, a regisztráció után sorsjegyet kapnak, amelyért ajándékokat lehet nyerni. A zárható gyűjtőkonténereket a civil szervezetek felügyelik, ezt a tevékenységet önként vállalták. Ha a begyűjtés során megjelölik azt a területet is ahonnan származik a gyomnövény, kiegészíthetjük a parlagfűtérképünket a lakosok elmondása alapján. A VG Kft. vállalja, hogy szolgáltatásként magánszemélyek rendelkezésére áll a kaszálásban, természetesen térítés mellett.
A gyomnövény leadási helye és ideje: június 23-július 8. (munkanapokon reggel 7-18 óráig) a Városgazdálkodási Kft. telephelyén, Gasparich út 26.

Július 7-ig hétfőn és csütörtökön délután négy és fél hét között az alábbi hat helyen adhatják le az összegyűjtött parlagfüvet: Kölcsey-gimnázium (Rákóczi u. 49-53), Apáczai ÁMK (Apáczai tér 5.), Izsák ÁMK (Klapka u.), Öveges ÁMK (Iskola u. 1.), Dózsa-iskola (Kis u. 6.).

A sorsolás helye az ÁNTSZ első emeleti tanácsterme, július 15-én. Az eredményről minden résztvevő tájékoztatást kap.

Tartalom megosztása: