keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Összefogott a szerkesztőség

Zalaegerszeg címer
Hírek

Összefogott a szerkesztőség

2004 november 26 - péntek
A Marosvásárhelyi Baráti Társaság Zalaegerszegre látogató csapatának tagja volt Makkai János, a Maros megyei Népújság főszerkesztője, akivel szerkesztőségünkben váltottunk szót az erdélyi sajtóviszonyokról. A marosvásárhelyi újság története is egy igazi sajtótörténet. A lapelőd a „Vörös Zászló” a megyei tanács és a pártbizottság lapja volt, hasonlóan a magyarországi megyei lapokhoz.

– 1989-ben megjelent egy elnöki rendelet, amellyel szélnek eresztették az egész sajtót. Magyarországon más volt a helyzet, itt az MSZMP tulajdonában lévő lapokat eladták külföldi tulajdonosoknak. Nálunk más volt a helyzet. Amikor szétmentek a szerkesztőségek, nekünk még volt néhány tonna papírunk és megmaradtak az előfizetőink is. A szerkesztőségben 26-an dolgoztunk, mi adtuk össze a pénzt, megalapítottuk a lapot kiadó kft.-t. Valamennyien tulajdonosok vagyunk és ezzel stabilizáltuk a munkaerőhelyzetet is. A többi lapnál, melyet egy-két ember vett meg, óriási lett a fluktuáció. Megjelent a nyugati tőke is, a Szatmári Friss Újságot és a Bihari Naplót osztrákok vették meg. Ezek egészen más szemléletű lapok lettek. A külföldi befektetők megjelenésével tulajdonképpen a magyar szellemiségű sajtó szűnik meg. Ezeket a tulajdonosokat igazán csak a profit érdekli – mondja Makkai János.
A 89-es, 90-es évek elejéről azt mondja, voltak olyan hónapok, amikor 35-40 ezerre is felment a példányszám. Nagy kereslet volt akkoriban a sajtó iránt, gyakran előfordult, hogy két-három újságot is vásároltak egy-egy példányszámból naponta. Aztán visszaesett a példányszám, és nehéz lett az élet. 1992-re stabilizálódott a helyzet, aki újságot vett, az egy lapot vásárolt. Jelenleg 11 ezer előfizetője van a Népújságnak, a napi vásárlásokkal együtt 15 ezer példányban jelenik meg az újság.
Makkai János csak átutazóban járt eddig Zalaegerszegen, mint mondja, örömmel jött a baráti társasággal, akik meghívták erre a testvérvárosi találkozóra.
A kettős állampolgárságról szóló népszavazással kapcsolatban elmondta: Erdélyben mindenkit foglalkoztat ez a kérdés, de a „döntés a ti kezetekben van”.
– A határon túliak szerint kell a kettős állampolgárság. Szerintem az a vita, ami ekörül folyik most, egészségtelen, hiszen a két hipotézist, ami egymással szemben áll, senki sem tudja bizonyítani. Rossz ízű ez a pártvita. Ugyanis az igen szavazat csupán felhatalmazást jelent arra, hogy a magyar parlament alkosson a kettős állampolgárságról törvényt. Egyébként stratégiai kérdésről van szó. Magyarországnak el kell döntenie, hogy a Kárpát medence magyar lakta területeit feladja, vagy nem – vélekedik a Népújság főszerkesztője.

Tartalom megosztása: