keresés a weboldalon

Összerendezi a kromoszómákat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Összerendezi a kromoszómákat

2007 december 10 - hétfő
Új, a munka minőségét nagyban javító eszközzel gazdagodott a zalaegerszegi megyei kórház genetikai laboratóriuma. A kromoszómák összerakását, diagnosztizálását és értékelését segítő számítógépes program beszerzése több mint 4 és fél millió forintba került. A számítógép és a hozzá tartozó elemző szoftver az Ispita Alapítvány jóvoltából került a laboratóriumba. A költségeket jelentős részben a lakosság által felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékából fedezte az alapítvány.

Az eszköz ünnepélyes átadásán dr. Csidei Irén főigazgató megjegyezte, hiteles és egyben minőségi szakmai munkát garantál a fejlesztés a genetikai laboratóriumban. Kromoszómavizsgálatot több céllal végeznek az osztályon. Elsődleges jelentőségű magzati korban a fejlődési rendellenességek kiszűrése, de végeznek kromoszómavizsgálatot rendellenességgel született gyerekeknél, felnőtteknél. Így történik a vérképző szervi rosszindulatú daganatok diagnosztizálása, de vizsgálati eszköze lehet a meddőségnek, illetve a sorozatos sikertelen terhességeknek is.

Mint azt dr. Tihanyi Mariann osztályvezető főorvos elmondta, évről évre nő a kromoszómavizsgálatok száma a zalaegerszegi kórházban. Jelenleg évi 700-800 vizsgálatot végeznek, és tudni kell, hogy a kromoszómák elemzése hosszú folyamat. A sejtek vizsgálatának fontos lépése a kromoszómák összerendezése és áttekintése, annak megállapítása, van-e eltérés, betegségre utaló jel. Az analízist gyorsítja fel és pontosítja az új szoftver.

A bemutató alkalmával jól láthatóvá vált, hogy a mikroszkópban még össze-vissza elhelyezkedő kromoszómákat a számítógépre telepítve nagyságuk és egyéb jellemző tulajdonságaik szerint összerendezi a program. Előkészíti a mintát az analizálásra, melyet természetesen már a szakemberek végeznek. A munka – köszönhetően a számítógépnek – 2-4 órásra rövidül. További előnye a fejlesztésnek, hogy megbízható az adatok tárolása, nyomon követhetősége. Hasonló programmal korábban is rendelkezett – ugyancsak az Ispita Alapítvány jóvoltából – a genetikai laboratórium, ám az elavult, lassúvá vált az évek folyamán, és a javítása sem volt lehetséges.

A kromoszómavizsgálatok mellett évente több ezer szűrővizsgálatot végeznek a genetikai laboratóriumban a kismamák vérmintájából. Az úgynevezett Tripla teszt célja előszűrni az esetleges kromoszómabetegségeket. A Tripla tesztnél október 1-je óta létezik két hatékonyabb eljárás, az úgynevezett kombinált és integrált teszt, amelyek ugyancsak a Down-kór és más kromoszóma-rendellenességek kiszűrését teszik lehetővé. E két utóbbi vizsgálatot térítés ellenében kínálják a kismamáknak. Amennyiben bármelyik szűrővizsgálat pozitív eredménnyel zárul, magzati kromoszómavizsgálatot ajánlanak az édesanyának. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: