keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Őszi beruházások

Zalaegerszeg címer
Hírek

Őszi beruházások

2005 augusztus 24 - szerda
Az egerszegi önkormányzat fejlesztési hitelkeret-szerződést kötött a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-vel. A bank hitelprogramjának célja, hogy az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztéseinek megvalósításához segítséget nyújtson. Dr. Gyimesi Endre polgármester érdeklődésünkre elmondta: a kedvezményes hitelkonstrukciót azok az önkormányzatok tudják igénybe venni, akik hitelképesek, és megfelelő tervekkel rendelkeznek.

Zalaegerszeg ilyen város, az elmúlt években sikeresen gazdálkodott, és eddig nem vett fel hitelt sem. A közgyűlés múlt év végén úgy döntött, a jövő szempontjából élnek a pályázati lehetőséggel, így még több terv, elképzelés valósulhat meg a zalai megyeszékhelyen.  A banki hitelkonstrukció egyébként kedvezőbb, mintha a város saját pénzének befektetésével valósítaná meg fejlesztési elképzeléseit. Az 1,2 milliárdos hitelkeret visszafizetését 2007 őszén kell elkezdeni, a futamidő pedig nyolc év, tette hozzá a polgármester.
– Nagyon fontos fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben a hitelkeret segítségével. A város északi részén új ipari övezet kialakítására kerül sor, itt egy 30 hektáros területről van szó. Az egykori ságodi lőtér területén is ipari övezetet alakítunk ki. Ez elsősorban munkahelyteremtést szolgál majd. Ősszel indul a kerékpárutak építése, és előkészítjük a Stadion és Berzsenyi út kereszteződésében a körforgalom építését. A beruházás kivitelezése jövő tavasszal kezdődik.

– A város mely területén épülnek kerékpárutak?
– Három helyen tervezzük: közel 50 kilométernyi kerékpárút készül el jövő év végéig, mintegy 120 millió forintos költséggel. Zalabesenyő-Posta út-Zrínyi út az egyik útvonal, az Ilosvay út a másik, ez megy ki Gébártra, míg a harmadik a Göcseji út-Platán sor útvonal. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gébárti kempinghez vezető út is megépüljön.
– Mire futja még a hitelkeretből?
– Egyéb fejlesztések is megvalósulnak ebből a kedvezményes hitelkonstrukcióból a jövő év végéig. Nagy volumenű beruházások indulnak az infrastruktúra területén, gondolok itt a déli iparterület vízellátására, a 74-es út melletti iparterületek közművel való ellátására, a Piac téri rekonstrukcióra, a Báthory utca aszfaltszőnyegezési munkáira illetve a vízvezeték rekonstrukciójára. Meg kell említenem az oktatási intézmények energiaracionalizálási programját is.

– Információink szerint több áruházlánc szeretne még letelepedni Zalaegerszegen. A Lidl változatlanul helyet keres, a Spar nyitna még egy áruházat és a Kika is érdeklődik. Vagy mindez csak szóbeszéd?
– Folyamatosan tárgyalunk minden érdeklődővel, de ezek kimenetele teljesen bizonytalan.
– Nincs változás a ruhagyár területén sem.
– Az önkormányzatnak nincsen befolyása a gyár egykori területének a jövőjét illetően, a tulajdonjog ugyanis nem a városé. Korábban áruház-, illetve lakásépítés volt a célja a tulajdonosoknak, de miután jelenleg Magyarországon a lakástámogatási rendszer rossz, így bizonyára új koncepciót készítenek.
Dr. Gyimesi Endre megemlíti még, hogy a fedett fürdő és a szállodaépítés várhatóan októberben megkezdődik. Jelenleg az engedélyeztetési eljárás folyik. A két bejárattal is rendelkező fürdőnek jövő őszre el kell készülnie, míg a 145 szobás szálloda várhatóan 2007 áprilisában nyílik.

Tartalom megosztása: