keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Őszre elkészül a csácsi ivóvízhálózat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Őszre elkészül a csácsi ivóvízhálózat

2005 április 18 - hétfő
Hamarosan befejeződnek a csácsi városrész ivóvízberuházás munkálatai, melynek pillanatnyi állapotáról sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek.

Tombi Lajos alpolgármester elmondta: folyamatban van a várost övező zártkertek infrastruktúrájának fejlesztése, valamint a vízellátás kiépítése, melynek egyik fontos állomása a csácsi városrész ivóvízhálózatának megvalósítása. Immár második éve zajlik a beruházás, s várhatóan ebben az esztendőben sikerül befejezni a munkálatokat. Emellett az ugyancsak örömre adhat okot, hogy folyik a tervezése a botfai, valamint a bozsóki ivóvízrendszernek is.

Herkliné Ebedli Gyöngyi, a városrész önkormányzati képviselője kifejtette, 2003-ban lakossági kezdeményezésre indult el a csácsi ivóberuházás előkészítése. Első lépésként az itt lakók igényit mérték fel, majd a város megterveztette az ivóvízrendszert. 2004-ben pályázatot írtak ki a beruházás kivitelezésére, melyet végül a Hydrocomp Kft. nyert el. 2004. áprilisában el is kezdődtek a munkálatok, s azóta gőzerővel dolgoznak a szakemberek. A fejlesztés megvalósulását nagyban segítették a fejenként befizetett 120 ezer forintos lakossági befizetések, de a város vezetői szintén támogatták a csácsi hálózat kiépítését. A tavalyi évre vállalt feladatokat maradéktalanul sikerült teljesíteni, így ennek köszönhetően várhatóan őszre elkészül a városrész ivóvízrendszere, melyet egy nagyszabású ünnepség keretében szeretnének felavatni, tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A közel 300 millió forintos beruházás költségének 40 százalékát az önkormányzat állja, 35 százalékkal a lakosság járul hozzá, míg a fennmaradó pénzösszeget a pályázaton elnyert külső források teszik ki. A kivitelezővel kötött szerződés értelmében 2005. november 30-ig kell elkészülnie a teljes, a mai kor követelményeinek megfelelő ivóvízhálózatnak. Ez idő alatt összesen 27 kilométernyi gerincvezetéket építenek ki és több mint 900 bekötést végeznek el a szakemberek. A sajtótájékoztatón elhangzott, a két tervezett magaslati tároló közül az egyik már el is készült, így több fogyasztónak már vizet is tudtak biztosítani.

Dormán László, a kivitelezést végző Hydrocomp Kft. ügyvezető igazgató kiemelte, 2004-ben a tervezett ütemben haladtak a munkálatok, sőt bizonyos területeken túl is teljesítették ezt. Pillanatnyilag a vezeték 60-65 százaléka elkészült, s a munka nehezebb részét sikerült elvégezni. 400-450 fogyasztó már rá is köthetett a rendszerre, amely bizonyítja, hogy a rendszer egy része üzemképes. Az ügyvezető igazgató hozzáfűzte: titkos tervük, hogy még a november vége előtt befejezik a hálózat kiépítését.

Matolcsi Józseftől, a Hydrocomp Kft. alvállalkozója, a Hydro Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a rendszer még csak próbaüzem előtti állapotban van, ezért a hálózatból származó víz még nem fogyasztható. Az igazgató szerint hamarosan „felélesztik” a hálózatot, amely nagy büszkesége lehet a városnak, s remélhetőleg sok örömet fog okozni a városrész lakosságának. Fercsák Árpádné, a Keleti Vízmű Társulat elnöke arról számolt be, hogy 420 telektulajdonos már rákötött a rendszerre, így a széleskörű összefogás meghozta az első eredményt. Előzetesen 1024 bekötést terveztek, s eddig összesen 910 befizetőt regisztráltak, de várják a többi lakó mielőbbi jelentkezését is.

Tartalom megosztása: