keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ösztöndíj a hiányszakmáknak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ösztöndíj a hiányszakmáknak

2009 január 27 - kedd
Zalaegerszeg iparszerkezete az elmúlt évtizedben komoly változáson ment keresztül: a városban működik a Flextronics, mint nagy multinacionális cég, amely műszaki alapvégzettséggel rendelkező munkatársakat keres, a másik oldalon pedig kialakult a régi gépipar romjain egy olyan zalai magántulajdonú gépipari szektor, amely jelentős szerepet játszik a foglalkoztatásban.

Ezenkívül a műszaki innováció is ezekben a cégekben jelenik meg. Úgy tűnik, az ipari parkba települt cégek többsége szintén helyi, zalaegerszegi vállalkozás. Gyutai Csaba alpolgármester értékelte így a helyzetet, hozzátéve, ezeknek a cégeknek jól képzett műszaki szakemberekre, szakközépiskolát, szakiskolát végzettekre van szüksége. Jó néhány szakmában most is tudnának embereket alkalmazni, és úgy tűnik, a gazdasági válságot követő fellendülés során is elsősorban ezek a cégek lesznek Zalaegerszegen a húzóvállalatok.

– A város oktatási rendszerét hozzá szeretnénk igazítani a helyi ipar kívánalmaihoz. Úgy tűnik, az elmúlt években a szülők és a pályát választó fiatalok érdeklődését nem keltették fel a műszaki szakmák. Inkább gimnáziumokba irányították a diákokat, vagy más szakma választására biztatták őket. Ezért az állami oktatáspolitikát is lehet okolni, ugyanis a középfokú oktatást úgy alakították ki, hogy tizenhat év alatt nincs szakmai képzés, nem tanulnak szakmai tárgyakat a tanulók – mondja az alpolgármester, és hozzáteszi: több negatív észrevétel is elhangzott, mely szerint magas Zalaegerszegen a gimnáziumok aránya.

– Ez nem így van, a középfokú oktatáson belül ez az arány a városban 28, míg országosan közel 36 százalék a gimnáziumok aránya. Tehát ez nincs nálunk túldimenzionálva, inkább arról van szó, hogy vissza kell adni a műszaki középfokú oktatás rangját, javítani a színvonalát, és növelni a vonzerejét. Biztos munkahelyet teremtenek a fiatalok számára a műszaki, gépipari szakmák, melyeket nem úgy kell elképzelni, mint évtizedekkel ezelőtt, a múlt rendszerben. Ma már számítógép vezérelt gépekkel dolgoznak a szakemberek, és magasabb szellemi teljesítményt követel ez a munka. Vonzerő még ebben a szektorban, hogy a bérek sem rosszak.

Gyutai Csaba megemlíti, milyen intézkedéseket hozott az önkormányzat, és mit szeretnének még tenni, hogy az elmúlt évek szemléletén, a rossz beidegződéseken változtatni lehessen. – Bemutatkozó anyagokat, prospektusokat, kisfilmeket készítettek a városban működő cégek, melyeket eljuttattak az iskolákba. Megszerveztük a pályaválasztók és a tanárok „gyárlátogatását”, hogy még jobban megismerjék a zalaegerszegi cégeket.

Átalakítjuk a város ösztöndíj rendszerét, pénzügyi támogatást kapnak azok a fiatalok, akik gépész hiányszakmákat választanak. Felvettük a kapcsolatot a helyi vállalkozásokkal, hogy lássuk, milyen a munkaerőigényük, és ennek érdekében megpróbáljuk a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola képzési rendszerét összhangba hozni az igényekkel. Szeretnénk erőteljesen jelezni a szülők felé, irányítsák gyermekeiket a műszaki területek felé. Van jövője a gépipari szakmáknak, és biztos egzisztenciát jelent nem csak Zalában, hanem a Nyugat-Dunántúlon is.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: