keresés a weboldalon

Ott voltak a harcok sűrűjében

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ott voltak a harcok sűrűjében

2009 május 15 - péntek
A huszár legjellegzetesebb viselete a csákó. Szürkésfehér nemezből készült, amelyet acélrugó lemezekkel erősítettek meg és kívülről szegélyposztóval borították. A fedélre belülről egy bőrcsukrot erősítettek fel, melyre egy bőrszalagot tűztek. Ez a hüvely a rózsa és a lószőr bokréta elrejtésére szolgált.

A huszárok kedvenc ételei a főzelékek, mártások, saláták és a tésztafélék voltak. A főzelékek alapja disznózsír, vöröshagyma köménymag, fokhagyma volt és a bő rántás; a burgonyafőzelékhez illet még majoránnát, kakukkfüvet és egy kis ecetet is tenni. A parajt labodának, a túros csuszát meg túrós haluskának hívták. Ez utóbbi lényege ekkor is a pirított szalonnában rejlett.

Ehhez hasonló érdekességeket olvashatunk az Egerszeg Fesztiválra megjelent „Volt egyszer egy huszárezred” című könyvben, mely a magyar királyi zalaegerszegi 6. honvéd huszárezred történetét mutatja be. A hadtörténész szerzőpáros, dr. Lugosi József ezredes és dr. Kiss Gábor százados a monarchia legrövidebb életű katonai alakulatának állítanak emléket. A kötet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Zala Megyei Levéltár gondozásában jelent meg.

A város dísztermében tartott kötetbemutatón – melyen a szerzőkön és a szerkesztő dr. Ravasz István alezredesen kívül részt vett dr. Gyimesi Endre polgármester Molnár András levéltárigazgató és Kiss Gábor könyvtárigazgató is – elhangzott, a zalaegerszegi huszárezred 1912 után jött létre. Mire szervezeti kereteit kialakította kitört az I. világháború. Az ezred életét ezek után „harc, harc és óriási veszteségek jellemezték”. 551 hősi halottja volt az ütközeteknek.

Joggal és büszkén állíthatjuk, hogy a zalaegerszegi huszárok ott voltak a harcok sűrűjében. Ma már sajnos nem áll sem a laktanya épülete (helyén az Interspar található), sem pedig a lovarda (helyére az Olai templom épült). A most megjelent kötet két részből áll: az első fele egy történeti áttekintés, a második része pedig függelék. Ez utóbbi azonban ne riasszon el senkit, hiszen a legtöbb érdekesség éppen ezekben a dokumentumokban olvasható.

A huszárok életmódjáról, öltözékéről, a hadrendről, a lószerzésről számos korabeli anyag beszámol. Az ezredtörténeti dokumentumok, „harctudósítások” visszarepítenek minket a világháború korába. A könyv érdeme mindezeken kívül a gazdag és páratlan képanyagban rejlik. A korabeli felvételeket, plakátokat a hadtörténeti múzeum fotóarchívumából, a Hadtörténelmi Levéltárból, a zalai levéltárból, a Göcseji Múzeumból és egy magánszemély Udovecz György gyűjteményéből válogatták.

A kötetbemutatón a közönség megtekinthette azt a kisjátékfilmet is, melyet Zalaegerszegi Televízió munkatársai készítettek. A forgatókönyv alapjául a könyv szolgált. A polgármester a rendezvényen hangsúlyozta, hogy Molnár András levéltárigazgatóval szeretnék elérni, hogy 2010-re elkészüljön egy nagy, összesített várostörténeti monográfia. Eltűntetve így a „fehér foltokat”, már ami Zalaegerszeg történelmének dokumentálását illeti.

(Zala-Lap, – pet -)

Tartalom megosztása: