keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ötven éves a Radnóti úti óvoda

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ötven éves a Radnóti úti óvoda

2005 május 25 - szerda
Ötven évvel ezelőtt városunk első, kimondottan az óvodáskorú gyermekek fogadására készült épületeként nyitotta meg kapuit a Radnóti úti óvoda. Az eltelt öt évtized alatt generációk nőttek fel az intézmény falai között. A kezdeti három csoport helyett, ma négy csoportban gondozzák a kicsiket. A páterdombi városrész óvodája évek óta teltházzal működik, ami bizonyítéka annak, hogy elégedettek a szülők az ott folyó pedagógiai munkával.

Az intézmény fennállásának jubileumát egész hetes rendezvénysorozattal ünnepelték az óvónők, gyerekek és szülők. A múltról ünnepi műsor keretében emlékeztek meg, melyre a ma már nyugdíjas óvónők mellett meghívást kaptak a város vezetői is. A gyerekek hagyományőrző műsorát követően Novákné Borsos Ildikó óvodavezető beszélt az intézmény történetéről. Megemlékezett a nagyobb felújítási munkákról, köztük a 70-es években végrehajtott nyílászárócseréről, melyet a faszerkezet gombás fertőzése miatt kellett elvégezni. Ugyancsak a 70-es években vált szükségessé az épület átalakítása. A korábbi főzőkonyha helyén újabb csoportszobát hoztak létre a növekvő gyermeklétszám befogadására.
Tíz évvel később az óvoda tetőszerkezetét újították fel, ami olyannyira jól sikerült, hogy az elmúlt évben sor kerülhetett annak beépítésére. A tetőtérben alakították ki az intézmény tornaszobáját, lehetőséget teremtve a gyerekeknek a rendszeres testmozgásra, ami egyébként kiemelt helyen szerepel az óvoda pedagógiai programjában.

– Nevelési programunkban fő célkitűzés az egészséges életmódra nevelés sokoldalú megvalósítása. Ennek jegyében hoztuk létre prevenciós programunkat, és a szülők segítségével sóbarlangot alakítottunk ki az udvari épületben – tudtuk meg az óvodavezetőtől. – Emellett természetesen nagy hangsúlyt kap nálunk a mozgás. Néptáncot tanulnak a gyerekek, komplex mozgásfejlesztő programunk van, de elvisszük a kicsiket korcsolyázni is, illetve részt veszünk a vízhezszoktató programban.

A tornaszoba kialakítása mellett ugyancsak az elmúlt évben történt meg az óvoda konyhájának rekonstrukciója. Mindezekkel nem ért véget a felújítási program, ígérte az ünnepségen Gyutai Csaba alpolgármester. A nyári szünetben nevelői és fejlesztő szobával, irodákkal, valamint vizesblokkal gazdagodik a tetőtér, a következő évben pedig az óvoda udvara újul meg a Tündérkert program keretében.

Gyutai Csaba köszönetet mondott és oklevelet nyújtott át az ünnepségen az óvodavezetőnek az intézményben 50 éve folyó lelkiismeretes gondozó, nevelő és fejlesztő munkáért, majd 50 ezer forinttal ajándékozta meg az óvodát saját alpolgármesteri keretének terhére.

Ugyancsak a jubileum kapcsán nyílt gyermekrajz kiállítás az intézményben, „Szép Zalában születtem” címmel dalos találkozót szerveztek, pénteken pedig játszódélután keretében kézműves foglalkozások és ügyességi játékok várták a kicsiket.

Tartalom megosztása: