keresés a weboldalon

Ötvenéves a Báthory-iskola

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ötvenéves a Báthory-iskola

2004 október 01 - péntek
A belkereskedelmi miniszter rendelete alapján 1954-ben indult útjára Zalaegerszegen alapszintű, iskolarendszerű kereskedelmi és vendéglátó-ipari képzés. Akárcsak az ország más vidéki városaiban, nálunk is létrejött a Kereskedelmi Tanulóiskola, a mai Báthory István Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari, Idegenforgalmi Szakképző Iskola jogelődje.

Az indulás meglehetősen nehéz volt, hiszen az első években sem épülettel, sem megfelelő tanári karral nem rendelkezett az intézmény. Az elméleti tudnivalókat a Petőfi-iskola pedagógusai igyekeztek átadni a diákoknak – maga az oktatás is az általános iskolában folyt -, nem álltak azonban rendelkezésre sem tantervek, sem szakmai tankönyvek. Kicsivel jobb volt a helyzet gyakorlati fronton, amelyet a városban működő vállalatok vállaltak fel.
A nehézségek ellenére az iskola tanulóinak létszáma folyamatosan gyarapodott. 1970-ben saját épülethez jutott az intézmény a Mártírok útján. Az öt tanteremben immár 244 tanuló és 3 főállású tanár dolgozott együtt.
A következő mérföldkő 1981 volt a zalaegerszegi kereskedelmi és vendéglátó-ipari képzés történetében. Ekkor készült el ugyanis a páterdombi iskola, amelynek 10 tanterme, kémiai előadója, tornaterme a tárgyi feltételek ugrásszerű javulását eredményezte. A következő években kialakultak a gyakorlati oktatás korszerű feltételei is. Tankonyhával, tanétteremmel, és több kabinettel gazdagodott az iskola. A tárgyi feltételek javulása, illetve az oktatásban elért eredmények alapján 1983-ban az intézményben rendezték meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjét. Báthory István nevét a 30 éves évfordulón vette fel az iskola, tíz évvel később pedig már az új szárny is megvolt, amelynek kialakítását a továbbra is emelkedő tanulólétszám indokolta.
De nemcsak a diákok, pedagógusok száma, illetve az épület bővült az évek folyamán, az iskola képzési palettája is. A kereskedelmi és vendéglátó-ipari képzés mellé felzárkózott az idegenforgalom oktatása, a 90-es években beindult a világbanki képzés, majd logisztikai ügyintéző, az idei évtől pedig két tannyelvű szak közül is választhatnak a Báthoryba jelentkezők. Egyre javultak a tanulók eredményei is, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a tavasszal ugyancsak városunkban megrendezett Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen az iskola 16 diákja remekelt, és kapta meg a szakmunkás bizonyítványt.
A fennállásának 50 éves évfordulóját ünneplő intézmény rendezvényén dr. Gyimesi Endre polgármester idézte fel a múltat, hangsúlyozva az ünnepek fontosságát, amelyek alkalmat adnak a megtett út tapasztalatainak összegzésére, és egyben lehetővé teszik, hogy újult erővel tekintsünk a jövőbe. A Báthory-iskola Zalaegerszeg oktatási életében betöltött kiemelkedő szerepének elismeréséül emléklapot adományozott a polgármester Bogár Imre igazgatónak. A kitűntetéshez 100 ezer forint is járt, a könyvtárat pedig két reprezentatív kötettel lepte meg dr. Gyimesi Endre.
Részt vettek az ünnepségen az iskola jelenlegi és volt pedagógusai, diákjai is, valamint a gyakorlati képzésben részt vevő cégek képviselői.

Tartalom megosztása: