keresés a weboldalon

Óvó nénik a „prószák urai”

Zalaegerszeg címer
Hírek

Óvó nénik a „prószák urai”

2010 május 17 - hétfő
Egy óriási serpenyővel avatta dr. Gyimesi Endre polgármester a „Prószák Urává” a zalaegerszegi Űrhajós úti Óvoda csapatát a XVI. Göcseji Prószafesztiválon. A töretlen népszerűségnek örvendő eseményre idén közel 20 csapat jelentkezett, s a Dísz téri fesztiválsátor zsúfolásig megtelt az Egerszeg Fesztivál záró napján.

A kinti cudar idő ellenére lelkesen sütötték a csapatok a jellegzetes zalai ételt; ki-ki saját ízlése szerint fűszerezve, és díszítve a serpenyőkben piruló krumpliprószákat. A versenyzőknek ki kellett sütniük Magyarország egy-egy megyéjét is. A zsűri (melynek elnöke Tóth Endre mesterszakács volt) ezen kívül az ételek ízét, a csapatok lelkesedését és az asztalok díszítését is figyelte. A megmérettetés végén 14 különdíj talált gazdára.

Elismerésben és ajándékcsomagban részesült többek között a Keresztury ÁMK, a Hevesi Sándor Színház és a Fidesz csapata. A „legkirályabb csapat” díjat a Sanyi a király (Bertók Sándor főépítész és kollégái) társaság nyerte. A „kamarai nagydíjban” a Tarr Kft. prószasütői részesültek, a cég által felajánlott mobiltelefont pedig a Nagycsaládosok Egyesülete nyerte.

Ami a fődíjakat illeti, a 2010-es fesztivál „legfinomabb prószáját” a Nefelejcs Nyugdíjasklub sütötte; „a legvidámabb csapat” a Schneider Electric egervári üzeme lett; „a legszebb asztalt” az Áll a zászló- Kisbucsa csapata készítette; „a Prószák Ura” pedig az Úrhajós úti Óvoda csapata lett, ők egy évig viselik ezt a megtisztelő címet.

A felhőkön kívül még egy kellemetlen esemény is beárnyékolta az idei Egerszeg Fesztivál zárónapját. A prószasütés közepette ellopták a Nagycsaládosok Egyesületének becsületkasszáját. A versenyzők példás összefogását bizonyítja, hogy a csapatonként 1000 forintot ajánlottak fel a károsultaknak, és számtalan más felajánlás is érkezett.

Végül az egyesület elnöke Iványi Ildikó megköszönte, ám nem fogadta el ezt a rengeteg támogatást, hiszen – mint a színpadra kiállva elmondta – mindössze 3000 forintot vittek el tőlük. Sokkal elszomorítóbb az, hogy a vélt tettesek már a tavalyi fesztivál alatt is végigfosztogatták az árusokat, ám a rendőrség – mivel a kár összértéke 20 ezer forint alatt volt – nem sokat tehetett.

A prószafesztivált követően a szabadtéri színpad programjainak egy része került át a fesztiválsátorba. Este hat órától Harcsa Veronika Quartett, majd a Magashegyi Underground lépett a színpadra. A fesztivált a Lorenzo együttes koncertje zárta.

(Zala-Lap, – pP -,
Fotó: S. P.)

Tartalom megosztása: