keresés a weboldalon

Pais-nap

Zalaegerszeg címer
Hírek

Pais-nap

2009 április 05 - vasárnap
Közel három évtizede rendezi meg a Pais Dezső, illetve a Landorhegyi Általános Iskola a Kossuth -díjas zalaegerszegi születésű nyelvész tiszteletére a Pais-napot. Ekkor a város és a városkörnyék oktatási intézményeiből, a nyelvtanból, helyesírásból, fogalmazásból jeleskedő 4- 8. osztályos tanulókat várják vetélkedésre.

– A Pais-napot, a névadó születésének évfordulója (március 20.) környékén rendezi meg az intézmény, igazodva az egyéb tanulmányi versenyekhez, melyek tavasszal bőséggel akadnak – mondta a szervező magyar munkaközösség nevében Bangó Edit tanárnő. – A verseny elemek az eredetiek, de az esemény színhelye ma már a Landorhegyi Székhelyiskola.

Az idén 12 oktatási intézmény, közel 60 tanulója vesz részt a rendezvényen. Minden kategóriában 8 diákot jutalmazunk, különdíjakat adunk ki, illetve azon iskola kupában részesül, amely a három verseny korcsoportban (4; 5 -6; 7 -8. osztály) összesen a legjobb eredményt éri el. A tagiskolában sem volt azonban átlagos tanítási nap.

Mint azt Lévai Ferencné tagozatfelelős elmondta, házon belül is rendeznek az alsósoknak versenyeket. Ez az irodalmi feladatok (helyesírás, felolvasás) mellett matematikával esetenként természetismereti versennyel is kiegészül. Így azon gyerekek számára is izgalmakkal teli a nap, akik a „nagy” versenyre még az életkoruk vagy a létszám stop miatt nem mehetnek. Mindkét iskolában sport rendezvények is várták a diákokat, illetve Bánfalvi Péter igazgatóhelyettes vezetésével a csillagászati távcső használatával ismerkedhettek meg az alsósok.

A korcsoportok első helyezettjei: Helyesírás: Doffkay Réka (Liszt), Hornung Anna (Mindszenty), Kintli Dóra (Ady). Összesítettben: Tóth Márk Andor (Landorhegyi), Kámán Fruzsina (Eötvös), Csalló Júlia (Dózsa). Az iskolák közül a legeredményesebbnek az Eötvös Székhelyiskola bizonyult, így ők nyerték el a kupát.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: