keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Pályázatok ösztöndíjra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Pályázatok ösztöndíjra

2004 október 01 - péntek
Október 22-ig lehet benyújtani a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak a Bursa Hungarica ösztöndíjra a pályázatokat – tájékoztatott Németh Gyuláné, a Népjóléti Osztály szociálpolitikai csoportjának vezetője. Az önkormányzatoknak szeptember 30-ig kell a pályázati felhívásokat közzétenni, ezt követően tudják fogadni a jelentkezéseket, az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően.

A csoportvezető elmondta, hogy a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot 2001 februárjában indította el az Oktatási Minisztérium. Az önkormányzatoknak ez nem jelent kötelezően ellátandó feladatot, ám Zalaegerszeg már a kezdetektől bekapcsolódott a programba. Ez az ösztöndíj nem a tanulmányi eredménytől függ, hanem kizárólag a szociális rászorultság alapján bírálják el a beérkezett pályázatokat.
Az ösztöndíj gyakorlatilag 3 támogatási rendszerből épül fel. A helyi önkormányzat, a megyei önkormányzat és az oktatási tárca biztosítja a támogatást. Zalaegerszeg esetében a megyei önkormányzat csak speciális esetekben száll be a finanszírozók körébe, hiszen neki a kisebb települések hallgatóit kell ellátni. A helyi önkormányzat minimum 1000 forinttal, maximum pedig a mindenkori nyugdíjminimum 50%-ával, azaz 11.600 forinttal támogathatja a hallgatót. Ehhez jön még hozzá adott esetben a megye, és a minisztérium által utalt összeg. Ez utóbbi azonban 5000 forintnál nem lehet több.
Az ösztöndíjnak „A” és „B” típusa is létezik. Az „A” nappali tagozatos, állami finanszírozásban részesülő diákoknak jár 10 hónapra, azaz két félévre. A „B” típust azoknak ajánlják, akik még nem nyertek felvételt, ám szeretnének felsőoktatási intézménybe jelentkezni, s előreláthatólag mire a program elindul, hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek majd. Ők 3×10 hónapra, azaz hat egymást követő tanulmányi félévre pályázhatnak. Azok is jogosultak a támogatásra, akik valamilyen oknál fogva évet, vagy félévet halasztanak. Kivételt csak a rendvédelmi és katonai felsőoktatási intézmények hallgatói képeznek.
Németh Gyuláné kiemelte, hogy havonként utalt összegről van szó, melyet azonban nem közvetlenül az önkormányzat juttat el a diákokhoz, hanem a minisztérium „gyűjti be” az önkormányzatoktól a pénzt, majd a saját részét is hozzátéve utalja át a hallgatóknak.
Hogy kik pályázhatnak a Bursa Hungarica ösztöndíjra, az kizárólag a szociális helyzettől függ. Minden pályázó esetében környezettanulmányt végeznek, melynek során vizsgálják a rászorultsági elvet, vagyis a család egy főre jutó havi jövedelmét, és a vagyoni helyzetet. Ezeken kívül befolyásoló tényező, hogy hányan élnek a családban, hány kiskorú van, s van- e beteg, tartós ápolásra szoruló közöttük. A pályázatot minden tanévben újra be kell nyújtani, már csak azért is, mert a szociális helyzet sok esetben változik egyik évről a másikra, s ez módosíthatja a támogatás összegét.
A szociálpolitikai csoportvezető tájékoztatása szerint tavaly 203 hallgató kapott ösztöndíjat. Idén az önkormányzat 16 millió forintot szán a Bursa Hungarica ösztöndíjasaira, ám szükség szerint ez az összeg emelkedhet. A jelentkezéseket pályázati űrlapon kell beadni, mely a népjóléti osztályon beszerezhető. Csak zalaegerszegiek pályázhatnak, s szükséges a hallgatói jogviszonyt igazoló dokumentum csatolása is. A pályázatok elbírálásának határideje november 19.

/>

Tartalom megosztása: