keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Panaszok és dicséretek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Panaszok és dicséretek

2005 december 06 - kedd
Évente egyszer nyílik lehetőségük a zalaegerszegieknek, hogy személyesen kérdezzenek a város vezetőitől, elmondják véleményüket az őket foglalkoztató közügyekről. Az idei közmeghallgatást december 1-jére hirdette meg a közgyűlés. A Széchenyi téri díszteremben ezúttal is elfoglalták helyüket a képviselők, a vendégszékek egy részét megtöltötték a polgármesteri hivatal osztályvezetői, és valamennyien készségesen fogadták a megjelent városlakók kérdéseit.

A közmeghallgatás szabályai szerint néhányan már korábban, levélben feltették kérdéseiket, melyekre írásban kapnak választ. Többségük közlekedési problémára hívta fel a figyelmet, míg egy Botfy utcai lakos a strandfürdő tervezett fejlesztéséről érdeklődött. Tombi Lajos alpolgármester válaszában elmondta, külső források bevonásával kívánja megvalósítani az önkormányzat a város szívében található fürdő felújítását, átépítését. Elképzeléseik között szerepel az 50 méteres medence, illetve a gyermekmedencék rekonstrukciója, egy új, 50 méteres, igény szerint lefedhető medence építése, valamint egy tanmedence megvalósítása. Megnyugtató választ adott az alpolgármester a rossz állapotban lévő Botfy utca burkolatának felújításával kapcsolatban is.

Mint elmondta, a tervek elkészültek, 40 millió forintos munkálatokat irányozva elő. Mindezekkel együtt – várhatóan már a jövő évben – sort kerítenek az utca egyirányúsítására is, fűzte hozzá Tombi Lajos.

Horváth Imréné a Landorhegy idős lakói nevében kért szót. Arról panaszkodott, hogy a volt Skála Áruház épületében működő diszkó miatt elviselhetetlenek hétvégéik. A szórakozóhelyről kiszűrődő zaj elsősorban a nyári időszakban zavarja őket, nyitott ablak mellett nem tudnak aludni. Ugyanakkor sok gondot okoznak a szórakozóhelyről távozó, randalírozó fiatalok, akik keze nyomát több megrongált buszmegálló, telefonfülke és szemetes viseli. Panaszukkal többször fordultak már segítségéért képviselőjükhöz, Panácz Antalhoz, aki a kérést továbbította is a közgyűlés felé, a helyzet azonban a mai napig nem javult, tudatta Horváth Imréné.

Panácz Antal az állapotok normalizálódását a rendőrségtől várja, hangzott el a közmeghallgatáson. A közelmúltban megkeresésükre azt az ígéretet tette Zalaegerszeg rendőrkapitánya, hogy rendszeresen ellenőrzik a szórakozóhelyet és annak környékét.

A polgármesteri hivatal mindössze egyet tehet, rendszeresen méri a diszkóból kiszűrődő zajszintet, fűzte hozzá dr. Kovács Gábor jegyző. Az első vizsgálaton már túlvannak, tájékoztatott, ami bizony kimutatta a megengedettnél magasabb értéket. Amennyiben a következő mérés is a lakókat igazolja, megteszi a hivatal a szükséges lépéseket.

Buza Sándor, a közmeghallgatások rendszeres látogatója ezúttal is több észrevételével érkezett. Elöljáróban örömmel leszögezte, hogy dinamikusan fejlődik Zalaegerszeg, kritizálta azonban – egyebek mellett – az utak állapotát, a Göcseji úti temető képét, valamint az önkormányzat azon döntését, miszerint városunkba is „betör” a LIDL Áruház. Véleménye szerint, döntésével hozzájárul az önkormányzat a magyar beszállítók tönkretételéhez.

Tombi Lajos, majd Gyutai Csaba is cáfolta ezt a felvetést. Mint elmondták, egyetlen képviselő sem fogadta tárt karokkal az új áruházláncot, mégis úgy döntöttek, ha már mindenképpen jönni akar, a területvásárlás által a közösség gyarapodjon és ne egy magáncég.

Jó hírrel szolgált a közmeghallgatás a Becsali úton lakóknak. Simon Géza kérdésére, miszerint miért nem készült még el az új buszváró a Becsali út lábánál, Káldi Dávid – a megbízott kivitelezővel folytatott beszélgetésére hivatkozva – azt a választ adta, hogy még az idei évben helyére kerül a fedett váró.

Az utolsó felszólaló ugyancsak sokak nevében szólt. Kifogást emelt a közüzemi díjak inflációt meghaladó emelésével kapcsolatban. Külön kitért a vízdíjra, melyet sokan nem tudnak megfizetni, így kénytelenek egy úgynevezett szűkítőt használni – be is mutatta azt a képviselőknek -, ami csak minimális vízfogyást enged. Dr. Gyimesi Endre polgármester minderre azt felelte, ki fogja vizsgáltatni az esetet.

Kíváncsi volt Farkas István a páterdombi vasúti felüljáróval kapcsolatos fejleményekre is. A kérdést Török Zoltán válaszolta meg, készülő tervekről és a MÁV-val történő egyeztetésekről számolt be.

A közmeghallgatás befejezéseként a 79 települést tömörítő Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás eddigi tevékenységéről, sikeres pályázatairól tájékoztatta a jelenlévőket a polgármester, és egyben bemutatta a társulás irodavezetőjét. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: