keresés a weboldalon

Parázsló életmű

Zalaegerszeg címer
Hírek

Parázsló életmű

2006 május 18 - csütörtök
Keresztury Dezső halálának 10. évfordulójára emlékeztek május 15-én a Keresztury téren. A néhai miniszter és költő mellszobránál a Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai, a Keresztury Irodalmi Kör tagjai, valamint egykori kollégák és barátok tartottak koszorúzással egybekötött ünnepséget.

A rendezvényen részt vett Keresztury Dezső özvegye, Mara asszony is, a város nevében pedig Gyutai Csaba alpolgármester mondott beszédet (felső kép). Az akadémikus életét parázshoz hasonlította, ami ha kellett, és ha lehetett felizzott, ha viszont a körülmények úgy kívánták megpihent. Keresztury életének keretet adott Zalaegerszeg, hiszen itt született, s a későbbi években is szívesen kereste fel a várost, különösen azt a Jánka-hegyi hajlékot, mely ma Nyakasné Túri Klára jóvoltából a hagyatékát őrzi. Keresztury Dezsőt a magyar művelődéstörténet az utolsó polihisztorok egyikeként tarja számon, ami nem véletlen.

Ő volt a Pannon-táj megéneklője, Batsányi és Arany munkásságának kutatója, az Eötvös kollégium igazgatója, az MTA és az OSZK kutatója, könyvtárosa. Szülővárosában a mai napig nagy tisztelet övezi, melyet mi sem jelképez jobban, minthogy tér, szobor, irodalmi kör és könyvesbolt is viseli a nevét. Az alpolgármester szerint, ahol a tisztelet és a hagyomány ilyen szinten találkozik, ott a jövőnek is nagy tartalékai vannak.

A koszorúzás után a József Attila Városi Könyvtárban folytatódott a megemlékezés. Dr. Ács Anna, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum munkatársa beszélt Keresztury Dezső példamutató életéről és kimagasló pályájáról.

Tartalom megosztása: