keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Parlagfű-mentesítés a Zala mentén

Zalaegerszeg címer
Hírek

Parlagfű-mentesítés a Zala mentén

2006 július 05 - szerda
Az idei nyáron várhatóan kevesebb parlagfű okoz majd problémát az allergiásoknak Zalaegerszegen és környékén. Ezt szavatolja az a közmunkaprogram, melyet július 1-jével indított pályázati pénzből a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás. A részletekről a múlt héten egyeztettek a program bonyolítói és a résztvevők.

– A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közmunkatanácsa meghívásos pályázatot írt ki az ország nyolc megyei jogú városa és kistérsége részére. Zalaegerszeg, mint az egyik parlagfű által legfertőzöttebb település is meghívást kapott a pályázatra. A „Parlagfű-mentesítés a Zala mentén” címet viselő közmunkaprogram elkészítésére és lebonyolítására társulásunkat kérte fel az önkormányzat – tudtuk meg Kónya Zsuzsanna programvezetőtől. 

A program július 1-jén indult és szeptember 30-áig tart. A három hónap alatt 125 fő, zömében hátrányos helyzetűek foglalkoztatása történik Zalaegerszegen és 15 szomszédos településen.   

– Hátrányos helyzetűek alatt értjük a 45 év feletti munkanélkülieket, a roma származásúakat, illetve a nőket. Programunk zömét ezen belül a 45 év felettiek teszik ki – fűzi hozzá a programvezető. – Zalaegerszeg területén 68-an végzik a parlagfű-mentesítést, 34-en a Városgazdálkodási Kft, 34-en a Kontakt Human Kht. keretein belül. Tízezer folyóméter útszakaszt tisztítanak meg a gyomtól a közmunkások. További 52 fő a megyeszékhellyel szomszédos, legalább közepesen fertőzött 15 településen dolgozik.

A „Parlagfű-mentesítés a Zala mentén” című közmunkaprogram végrehajtásához közel 40 és félmillió forintot biztosított a minisztérium, melynek minimum 80 százalékát bérre és annak járulékaira fordítja a társulás. Az összköltségvetés (42,87 millió forint) 10 százalékának terhére történik a tárgyi eszközök beszerzése.     

Gyutai Csaba alpolgármester arról szólt az egyeztetésen, hogy évek óta nagy hangsúlyt fektet Zalaegerszeg önkormányzata a parlagfű-mentesítésre. Az intézkedések eredményeként, ma már nem kirívóan nagy a fertőzött területek nagysága a városban és környékén. Hátradőlni azonban korántsem lehet, hangsúlyozta az alpolgármester, és azokra az utóbbi időben végrehajtott nagy beruházásokra utalt, melyek során több ezer köbméter földet mozgattak meg. Az ilyen helyeket – köztudottan – „kedveli” a parlagfű, vagyis lesz munkájuk a közmunkaprogramban részt vevőknek.

Felhívta a figyelmet Gyutai Csaba arra is, hogy a gyomtalanítást kizárólag az állami és önkormányzati területeken végzik a közmunkások. Magánterületre nincs bejárásuk, éppen ezért arra kéri az önkormányzat a tulajdonosokat, hogy tegyék rendbe, gyomtalanítsák birtokaikat, hiszen csak így lehet eredményes a parlagfű elleni védekezés. A Városgazdálkodási Kft. ügyfélszolgálatán egyébként folyamatosan várják a fertőzött területekről szóló bejelentéseket. Ugyanakkor idén is kihelyeznek parlagfűgyűjtő konténereket.

Tartalom megosztása: