keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Partnerségben a romák foglalkoztatásáért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Partnerségben a romák foglalkoztatásáért

2006 május 11 - csütörtök
A roma szociális és munkaerő-piaci szolgáltató hálózat kiépítése című program befejező szakaszában Határ menti partnerség címmel záró konferenciát rendezett a közelmúltban a projekt házigazdája, a Hálózat az Integrációért Alapítvány Zalaegerszegen, a Kamarák Házában.

– Az elmúlt évben nyújtottuk be a pályázatot a Phare-CBC-hez, hogy egy új típusú roma szolgáltató hálózatot létesítsünk a megye északi területén. A projektbe 12 fő roma munkanélkülit vontunk be, akik lakókörnyezetükben elsősorban munkaerő-piaci információkkal szolgáltak, valamint közreműködtek a roma lakosság foglalkoztatási, szociális és egészségügyi helyzetéről szóló szociológiai kutatásban – tájékoztatott Bogdán Iván programvezető. – A projekt része volt, hogy a bevont személyek roma szociális és munkaerő-piaci referens képzésen vettek részt, és az ott tanultakat kamatoztatták aztán a nyolc hónapos foglalkoztatásuk ideje alatt.

Ezt különböző bázishelyeken tették meg, Lenti, Türje, Zalaegerszeg, Zalaszengrót, hogy említsek néhányat a települések között. A településeken többnyire a helyi CKÖ-irodákban fejtették ki tevékenységüket, de voltak, akik családsegítő szolgálatoknál vagy civil szervezeteknél dolgoztak. Készült egy honlap is, amelyre a projekt során szerzett valamennyi információt feltettük, hogy ezzel is segítsük az álláskeresőket.

A roma szociális és munkaerő-piaci szolgáltató hálózat kiépítése program megvalósításában szlovén partnerként Crensonci önkormányzata működött közre. Bogdán Iván elmondta, a szlovén program befejezését követően roma fejlesztési partnerségről szóló együttműködést kötnek Crensonci önkormányzatával és több zalai civil szervezettel. Anton Törnar, a szlovén település polgármestere elmondta, a roma lakosság felzárkóztatását szolgáló együttműködés arra ad módot, hogy kicseréljék tapasztalataikat, és a jövőben még hatékonyabban dolgozzanak együtt, közösen éljenek a határ mentiségből adódó lehetőségekkel.

A projekt megvalósulását a pályázati önrész biztosításával támogatta a Zala Megyei Közgyűlés. Garamvölgyi György alelnök köszöntőjében hangsúlyozta, a Hálózat az Integrációért Alapítvány tevékenységét egyre jobban jellemzi a minőségi gondolkodás, ami annyit jelent, hogy a kisebbségi társadalom mindinkább kezébe veszi saját sorsa irányítását.

A záró konferencián előadások hangzottak el. Kiss Ambrus, a megyei munkaügyi központ igazgatója a zalai foglalkoztatási helyzetről, Agata Sardelic szlovén szakértő a sikeres roma programokról, Kovácsné Kocsi Zsuzsanna, az alapítvány tanácsadója a zalai roma fejlesztési elképzelésekről beszélt, míg Nadrai Lászlóné szociológus a roma szociológiai kutatás eredményeit osztotta meg a résztvevőkkel. (Zala-Lap Kft., A. L.)

Tartalom megosztása: