keresés a weboldalon

Pécs- Extrém módon…

Zalaegerszeg címer
Hírek

Pécs- Extrém módon…

2014 május 21 - szerda
Nyolcadikosok vagyunk, így utolsó közös kirándulásunkra indultunk múlt héten. Úti célunk Magyarország ötödik legnagyobb városa, a történelmi, kulturális és oktatási téren is gazdag hagyományokkal rendelkező Pécs volt.

Reggel fél hétkor iskolánk parkolójából, különjáratú busszal vágtunk neki az útnak. A Nagykanizsa – Kaposvár útvonalon haladtunk. Három órás utunk szerencsére jól telt, néhányan még aludtak a buszban.

Megérkezve Pécs központja, a Széchenyi tér felé vettük az irányt. Kiadós sétát tettünk, kellemes időben, napsütésben csodáltuk meg a patinás házakat. A 150 éves török hódoltság talán országszerte legismertebb épülete, Gázi Kászim pasa dzsámija az én fényképezőgépemet is megihlette.

Pécs neve a bányászattal is szorosan összeforrott. A Mecsek hegység területén lévő feketekőszén telepekről nagyjából 1769 óta tudnak a krónikák. A szén kitermelését a 18.században kezdték. A kokszolható szenet az Első Dunagőzhajózási Társaság 1850-től száz éven át nagyipari módszerekkel termelte, forgalmazta és hasznosította. A társaság már a 19.század utolsó negyedétől őrizte a bányamunka jellegzetes eszközeit, dokumentumait. A gyűjteményt bemutatták a milleniumi kiállításon 1896-ban, majd a párizsi világkiállításon 1900-ban. 1945 után a gyűjteményről a mecseki bányászatban dolgozó vállalatok gondoskodtak, immár nemcsak a szén-, de az uránbányászat emlékeit is gyűjtve.   

„A város szívében lévő bánya” lépcsőn közelíthető meg, a városi pincerendszer egyedülálló föld alatti bemutatótér. Sok, számunkra ismeretlen tárggyal, fogalommal ismerkedtünk meg-hasznos tudást is kaptunk tehát.

De már alig vártuk a Mecsextrém Parkot, az ottani élményeket. Az ország egyik legnagyobb kalandparkja ez, néhány pályát feltétlenül javaslok kipróbálásra, ha még nem jártatok errefelé. Van itt erdei bob, alpesi kötélpálya, tiroli csúszópálya, mászófal, boulder fal, x-jump, rodeo bika, 3D Karika – magyarán, mi szem-szájnak ingere!  Gyorsan elszaladt az idő bizony!

A lányok ki nem hagyták volna a kirakat nézegetést, vásárolgatást. Ezért az Árkád bevásárlóközpontban fejeztük be pécsi villámlátogatásunkat. Köszönjük osztályfőnökünknek, Horváthné Baldauf Marianna tanárnőnek, Németh Rozália tanárnőnek, hogy felügyeltek olykor hangos társaságunkra.  Jó volt a városban, ahol még a kövek is a történelemről mesélnek…

Gaál Gergely  8.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: