keresés a weboldalon

Percenként száz felvételt készít

Zalaegerszeg címer
Hírek

Percenként száz felvételt készít

2010 április 02 - péntek
Ünnepélyesen átadták a rendkívül korszerű új digitalizált röntgenparkot a zalaegerszegi megyei kórház rendelőintézetének radiológiai részlegén. A gyógyító munka színvonalát jelentősen növelő, mintegy 180 millió forint értékű fejlesztést a tulajdonos megyei önkormányzat visszatérítendő támogatása tette lehetővé.

A beruházás során üzembe állítottak egy minden igényt kielégítő digitális röntgenkészüléket, valamint olyan csúcsinformatikai rendszert építettek ki, ahol egyetlen hálózatból elérhető az összes radiológiai készülék adatbázisa. A fejlesztés egyik legfontosabb vívmánya, hogy a virtuális röntgenképek a felvételt követően az intézet osztályain, szakrendelésein, sőt a műtökben is azonnal hozzáférhetőek.

Az átadás kapcsán némi kettőséget érez, fogalmazott az ünnepségen dr. Csidei Irén. A megyei kórház orvos-igazgatója a kórház nehéz finanszírozási helyzetére utalt, mint mondta, miközben azon gondolkodnak, hogy másnap miből vesznek gyógyszert, akkor ilyen jelentős beruházást hajtanak végre.

– Kifejezetten előremenekülés a kórház menedzsmentjének és a megyei önkormányzatnak a beruházást megvalósító együttműködése. A gyógyító munka érdekében meg kellett tenni, hiszen aki nem fejleszt, az lemarad – hangsúlyozta.

Manninger Jenő, a fenntartó megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke az együttműködést méltatva arról beszélt, hogy a kormányzati elvonások és a költségvetési hiány ellenére is mindent meg kell tenni azért, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat minél korszerűbb körülmények között vehessék igénybe az emberek.

Mint mondta, ezt kívánják szolgálni a SO1 szintű sürgősségi centrum létesítésével, mely fejlesztés a támogatási szerződés aláírása előtt áll. Egyúttal bíznak abban is, hogy kedvező döntést kapnak az ötmilliárdos kórházfejlesztési pályázatról is.

A közös szándék érdekében a város eddig is segítette a megyei kórházat, mondta dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere, majd bejelentette, 10 millió forinttal járulnak hozzá a sürgősségi osztály projektjének önrészéhez.

Nagy húsvéti ajándék a beruházás, melynek megvalósulásában komoly szerepet játszott a döntés meghozatala – hangsúlyozta dr. Nagy Gyöngyi. A radiológia osztályvezető főorvosa elmondta, a kisebb sugárterhelésű, teljesen automatikus új digitális röntgenkészülék óránként akár 100 felvételt is készíthet, a rendkívül jó minőségű felvételei pedig megkönnyítik a korrekt diagnosztizálást.

A hagyományos készülékekhez olyan kazettákat szereztek be, hogy az adatok digitálisan leolvashatóvá váltak, így a régi berendezések a komplex digitális röntgenpark részeként működhetnek tovább.

Emellett a rendszer valódi előnyeit biztosító informatikai fejlesztést is megvalósítottak, melynek révén nemcsak a helyben, hanem a társkórházakban is lehívhatók a digitális röntgenképek. Mindez virtuális konzíliumot is lehetővé tesz az orvosok között, úgy, hogy a betegnek nem kell utaznia. Az informatikai fejlesztés eredményeként a nagy tömegű röntgenfelvételek archiválási gondja is megoldódik.

Olyan informatikai rendszer kialakítása volta cél, mely magas színvonalon és gyorsan tesz eleget az elvárásoknak, tette hozzá az elhangzottakhoz Horváth László, az informatikai osztály vezetője.

(Zala-Lap, A. L.
Fotó: S. P.)

Tartalom megosztása: