keresés a weboldalon

Peter

Zalaegerszeg címer
Hírek

Peter

2016 május 03 - kedd
2016. április 1-jén ismét a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban üdvözölhettük a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészeit. Nekünk, a két végzős osztálynak mutatták be a Peter c. monodrámát, a méltán nagysikerű Tantermi Deszka-program keretében. A darab rendezője Madák Zsuzsanna, egyszemélyes szereplője pedig Mihály Péter színművész.

Egyik osztálytermünket rendezték be az előadáshoz. A hosszas pakolás után, amíg mi kint várakoztunk az osztályterem előtt, végre bemehettünk. A teremben érdeklődve néztünk körbe, igyekeztünk minél gyorsabban új információkat szerezni a ránk váró előadásról. Belépve elénk tárult egy fél szoba, középen egy asztallal, a falon pedig különös, furcsa listákkal. Mindenki egyből olvasni kezdett, bár sokat akkor még nem értettünk belőlük.

Az interaktív osztálytermi színházi nevelési előadást Madák Zsuzsanna rendező kezdte egy érdekes bevezetővel. Elmesélte, hogy hogyan jutottak hozzá ehhez a történethez, és kicsit mesélt arról, hogy mit fogunk látni. A produkció 5 jelenetből állt. Ez az 5 jelenet 5 videóüzenet formájában testesült meg. A jelenetek között megbeszéltük, hogy mit láttunk, értelmeztük az előadás során felvetődő kérdéseket, játékos feladatokat oldottunk meg.

Az utolsó videó után egy kis szituációs játék következett. Ki kellett gondolnunk a történet végét, és bele is képzelhettük magunkat Peter helyébe, „belehelyezkedhettünk” a történetbe.

Az idő csak úgy röpült, miközben figyeltük az események alakulását, és közösen gondolkodtunk rajta. A program végén még kaptunk egy feladatot, amit később egy magyarórán készítettünk el, így az élmény még maradandóbb lett. Az egyéni kis alkotásainkat pedig eljuttattuk a színházba.

Az interaktív előadásokban az a legjobb, hogy a színházi művészi alkotói folyamatba bevonják a nézőket is, így kreativitásra és gondolkodásra késztetik őket. Mindig vannak aktívak, akik nyíltan felvállalják gondolataikat, de a kevésbé beszédes társaink is alaposan elgondolkodtak, számunkra ez az utólagos feladat megoldása során ki is derült.

Köszönjük iskolánknak, hogy esélyt adtak, hogy egy újabb színvonalas Tantermi Deszka előadáson részt vehessünk. Köszönjük az anyagi támogatást az iskolánk alapítványának. És természetesen hálás köszönet a színháznak az emlékezetes produkcióért.

Bedő Dzsenifer, Ruszin Dorottya (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: