keresés a weboldalon

Pokol a mélyhűtőben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Pokol a mélyhűtőben

2004 szeptember 03 - péntek
Az augusztus 24-én a zalaegerszegi hűtőháznál keletkezett tűzhöz hasonló méretű nem volt az elmúlt évtizedekben a zalai megyeszékhelyen. A 20-szor 70 méteres alapterületű üzemcsarnokban 66 ezer tonna fagyasztott, befóliázott és csomagolt baromfi égett. A csomagolóanyag gyulladása emberi mulasztás következménye is lehet, vélték a szakértők, bár a tűz keletkezésének okát a rendőrség bevonásával vizsgálják.

A tűzoltók jelentős erőkkel vonultak a helyszínre, majd felmérve a katasztrófát, erősítést kértek, majd a környező megyék tűzoltói is bekapcsolódtak az oltásba. Már kora délután a helyszínre érkezett dr. Gyimesi Endre polgármester, Gyutai Csaba és Tombi Lajos alpolgármesterek és a településrész önkormányzati képviselője, Kugler László, aki este negyed hétkor a következőket mondta: – a tűz kitörése óta folyamatosan ellenőrzik a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai a levegő szennyeződését. Nyilván a fő szempont a tűz lokalizálásán és eloltásán túl, hogy olyan anyag ne kerüljön a levegőbe, amely az emberek egészségét veszélyezteti. Vorhotán, Andráshidán, a Körmendi és Újhegyi úton a levegő szennyeződése az egészségügyi határérték alatt van: az ammónia is és a szén-dioxid is. Az ammóniát egyébként leszívták a rendszerből, a csövekben egészen minimális maradt. Ha az épület összeomlik, akkor sem keletkezhet olyan ammóniaszivárgás, ami károsan befolyásolná az egészséget. Ami számunkra fontos, folytatta, hogy a környéken mindenki biztonságban legyen. Fontos továbbá az is, mi lesz a gyár sorsa. Gyutai Csaba alpolgármester mindehhez hozzátette: a tűz oltása reggelig is eltarthat. Egyre nagyobb a füst, ég a zsír, de a szakemberek urai a helyzetnek. A tűzoltóparancsnok szerint a védelmi bizottságot sem kell összehívni.
Másnap délben a polgármesteri hivatalban sajtótájékoztató keretében – melyen a város vezetőin kívül jelen volt Pintér János ezredes, városi tűzoltóparancsnok, az ÁNTSZ vezetői, a városi és megyei tiszti főorvos, a polgári védelem vezetője – ismertették a kialakult helyzetet. (A Goldsun hűtőház tulajdonosát, bár meghívták a sajtótájékoztatóra, az eseményen nem jelent meg.)
Elhangzott: a hűtőházban keletkezett tűz oltása még napokig eltarthat. Erőteljes a füsthatás, de a katasztrófavédelem speciális laborja folyamatosan méri a levegő szennyeződését. A tűzoltáshoz rengeteg vízre volt szükség, a vízhiány átmenetileg gondot is okozott, át kellett irányítani a vízkészletet a város másik részéről. A mentés során négy tűzoltó sérült meg könnyebben, rajtuk kívül személyi sérülés nem történt.
Szerda délelőtt még 54 tűzoltó és 20 jármű tartózkodott a helyszínen, a munkában 4-8 óránként váltják egymást. Mint délben elhangzott, óvintézkedésre nincs szükség. Az anyagi kár több milliárd forint is lehet, pontos adatokat csak a teljes körű állapotfelmérés után tudnak mondani a szakemberek. Most vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a bomlásnak indult, tönkrement árut – veszélyes hulladékot – mennyi idő alatt tudják elszállítani.

* * *
Augusztus 26-án, csütörtökön tovább folytatódott a tűz oltása. A délelőtti órákban tartott védelmi bizottsági ülés megállapításairól dr. Gyimesi Endre tájékoztatta lapunkat. Mint elmondta, a tűzesettel érintett épület jellegére, a tárolt élelmiszerek közel 10 tonnás mennyiségére való tekintettel még több napig eltarthat az oltás. A helyi védelmi bizottsági ülésen szó volt a talaj- és levegőszennyeződés aznapi állapotáról, melyről megállapították a szakemberek, hogy az emberek egészségét nem veszélyezteti semmi, környezetszennyeződés nem történt. Elrendelték a Zala vizének vizsgálatát is.
A délutáni órákban megkezdődött a hűtőház épületének bontása annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják a tűz fészkét megközelíteni. Ezzel párhuzamosan intézkedések történtek a hűtőház keleti végében a hulladék elszállításának megkezdésére. Az elszállítás csak az oltást iránytó szervekkel együttműködve, a cégvezetés és az állat-egészségügyi szakhatóság közreműködésével történhet. Az áru egy részének kihordása még csütörtökön megkezdődött, miután bedöntötték a hűtőház északi oldalán lévő tartóoszlopokat.

* * *
Tovább folytatódott a tűz oltása pénteken délelőtt is, majd megkezdték a tűz fészkének megközelítését, úgynevezett rombolási technikával. A markológépek nehezen haladtak a törmelékes területen, az épület déli részének bontását több minden akadályozta. A helyi védelmi bizottság délután ülésezett, majd este rendkívüli sajtótájékoztató keretében számoltak be az aznap történtekről és a bizottság határozatairól a város és a szakhatóságok vezetői. Mint dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta, 10 ezer tonna, nagyobb részt állati eredetű hulladék elszállításáról kell gondoskodni, ezért a hét végén, szombaton és vasárnap is dolgoznak a szakemberek. Négy minisztérium segítségét is kérte a védelmi bizottság, részben különböző eszközök rendelkezésre bocsátását, valamint a több tonna fagyasztott baromfi szállításának biztosítását, a járványveszélyt elkerülendő. A szakemberek úgy döntöttek, hogy a vegyes hulladékot (vas, műanyag, egyéb törmelékek, valamint az állati eredetű élelmiszerek) az egerszegi hulladékdepóniába viszik, mélyen elásva, vastag földréteggel leborítva. A tönkrement élelmiszereket égetőműbe szállítják speciális, zárt járművekben. A növényi eredetű élelmiszereket pedig konténerekben viszik el a helyszínről. Összesen 7,5 ezer tonna hulladékot mentenek folyamatosan a még most is égő és füstölgő hűtőházból.
Folyamatos a romeltakarítás, szombaton hajnalban még az egész várost ellepte a füst. Bűz van, a szakemberek szerint lesz is még néhány napig biztosan. A füsthatás és a kis mennyiségben kiszabadult ammónia és szénmonoxid egészségre nem ártalmas, hangzott el a sajtótájékoztatón. Folyamatos a fertőtlenítés, korlátozó intézkedések bevezetésére nincs szükség. Azt viszont Hompasz Gyula, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője elárulta, hogy néhány haltetemet találtak a Zalán, ez ammóniaszennyezés következménye. Folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét, de romlást nem prognosztizáltak. Gyutai Csaba alpolgármester szerint a hűtőházban dolgozók jövője is fontos szempont, a Goldsun vezérigazgatója biztosította őket arról, hogy a százfős körüli cég dolgozói a jövőben is munkát kapnak. Az alpolgármester köszönetet mondott minden helyi vállalkozónak, akik segítséget nyújtanak a hűtőház körüli mentesítési munkában.
(A hűtőháznál keletkezett tüzet lapzártánkkor még nem sikerült eloltani.)

Tartalom megosztása: