keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Programot hirdetnek a lakbérrel tartozóknak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Programot hirdetnek a lakbérrel tartozóknak

2005 december 05 - hétfő
A 2005-ös év, ha viszonyítjuk az előzőkhöz, megállapíthatjuk, hogy semmivel sem volt rosszabb, de igazán kimagasló sem. Átlagosan jónak mondható évnek tartjuk – fogalmazott Udvar Sándor, a LÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója.

– Alapfeladatainkat, ami az önkormányzati ingatlanok kezelése, a legjobb tudásunk szerint végezzük. Elhagytuk a bűvös ezres számot, jelenleg 1004 darab önkormányzati szociális bérlakás van a kezelésünkben – folytatja a társaság ügyvezetője. – 1994-ben 560 ilyen lakással rendelkeztünk, 2002-ben 881-el. Ha a nem lakáscélú ingatlanokat is hozzáadom, akkor 2002-ben 1267, míg 2005-ben – november végi kimutatás szerint – 1330 önkormányzati ingatlan tartozik hozzánk. Sajnos, egy kis gond is akad: elég sok nem lakáscélú ingatlant értékesített az önkormányzat és ennek a pótlására még nem igazán látunk megoldást.

Ez a következő hetekben fog kialakulni. December 15-én kerül sor az előzetes üzletes terv tárgyalására, bízom benne, hogy konkrét javaslatok születnek. Egyébként a lebontásra kerülő épületek esetében, az ott lakókat el kell helyezni, ezt a beruházók meg is teszik. A gond az, hogy nagyon szétszórtan vásárolnak a városban lakásokat, így aztán kevés az a társasház, ahol legalább egy önkormányzati lakás nincsen. Tavaly került a kezelésünkbe az 50 darab színészlakás, az energiatakarékossági program keretében megtörtént a nyílászárók hőszigetelő üvegekre való cserélése.

Udvar Sándor elmondta még: a nyár folyamán folytatódott a városközpontban lévő helyi védettséget élvező épület felújítás, a Mártírok utca 2. számú épület homlokzata szépült meg. Ehhez az anyagi forrást több helyről szerezték be. A társasház tulajdonosai hozzájárultak a költségekhez, az önkormányzat is, ezen kívül pályázat alapján nyertek vissza nem térítendő támogatást, illetve kamatmentes kölcsön szintén segítette az épület homlokzatának felújítását.
– Szeretnénk ezt a munkát tovább folytatni a Zóna vendéglő homlokzati felújításával, amennyiben véglegesen eldől, milyen funkciót kap. Az eredeti álláspont szerint kulturális célokra használná város. Az emeleten hét lakás van, ebből négy már üres, három lakót kell még elhelyezni. Aki bérelte a vendéglőt, november elsejével bezárta, visszaadta a kulcsokat, így jelenleg nem üzemel a vendéglátó-ipari egység sem.

Dolgozunk a Gönczi ÁMK-ban a konyha és étterem kialakításán, a 360 négyzetméteres területet február végén kell átadnunk. A Kazinczy tér 4. szám alatt, az udvari épületben van a székhelye a Máltai Szeretetszolgálatnak és itt vannak a sakkozók is. Ezek az épületek lebontásra kerülnek, így január végére elkészítjük a Kispest utcában e két szervezet új helyét. Akkor fognak költözni.
A LÉSZ Kft. ügyvezetője megjegyezte: jövőre a bevételük mintegy 50 millió forinttal lesz kevesebb, a nem lakáscélú helyiségek értékesítése miatt. A bérleti díj kiesését megérzi a társaság. Önmagában a bérlakások bevételéből a lakásokat nem lehet fenntartani: csak hibaelhárításra és karbantartásra elég a pénz. Országosan úgy van, hogy a nem lakáscélú ingatlanok bevételeiből is finanszírozzák a bérlakások fenntartását. Ezért a számításaik szerint mintegy 20 millió forintra, külső segítségre lesz szükségük. Éves szinten ugyanis a tapasztalatok szerint 25 darab olyan lakást kell teljesen felújítaniuk, – átlagosan 800 ezer forint nagyságrendben – ahol az idős lakók elhaltak, vagy elköltöztek. Ezeknek a lakásoknak a finanszírozásához kell a segítség.

   A kintlévőségek alakulásáról Udvar Sándor elmondta: sajnos, változatlanul nőnek. A tartozásokat igyekeznek behajtani, ezért lehetőségükhöz mérten mindent megtesznek.

– Arra gondoltunk, hogy jövőre meghirdetünk egy olyan programot, amivel talán sikerül még több kintlévőséget behajtani. Arról van szó, hogy aki félévig rendszeresen fizeti a lakbért és a közüzemi díjakat, azok közül július elején kisorsolunk valakit, és neki átvállaljuk a következő félév költségeit. December közepén ismét rendeznénk egy sorsolást a tartozó, de fizető lakók között, és akit kisorsolunk, annak most már egyéves költségeit vállaljuk át. Bízom abban, talán ezzel a módszerrel egy kicsit előbbre jutunk és kevesebb lesz a nem fizető lakó. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: