keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Radikális lépések a közlekedésben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Radikális lépések a közlekedésben

2007 március 05 - hétfő
Zárt ülésen döntött a zalaegerszegi közgyűlés arról, hogy a Berzsenyi u. 1. szám alatti, volt Erste Bank épületét értékesíti, nettó 170 millió forint induló áron. A testület hosszas vita után eredménytelennek nyilvánította az andráshidai reptér üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázatot.

Mint dr. Gyimesi Endre polgármester sajtótájékoztatóján elmondta: két üzemeltető nyújtott be ajánlatot, a 21. tárgyalási forduló után az egyik partner megállt, a másik tett még egy javaslatot, de a jobb ajánlattevő kondícióját sem tartotta megfelelőnek a közgyűlés. Ezért új közbeszerzési pályázatot írnak ki.

A közgyűlésen tárgyalt napirendek közül a polgármester kiemelte a Városfejlesztő Zrt. és az önkormányzat városfejlesztési osztálya közötti feladatmegosztást. A társasághoz négy kiemelt terület tartozik ezentúl: a gébárti idegenforgalmi övezet, a belvárosi rekonstrukció, ezen belül is a Piac tér és környéke, a laktanya területének fejlesztése, valamint a két (déli és északi) ipari terület. A hivatal osztályához, a fentiekhez képest, kisebb ingatlangazdálkodási feladatok tartoznak a jövőben. Fontos döntésnek tartotta a polgármester a háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelők felújításának az ütemtervét. Mint fogalmazott, kevés olyan önkormányzat van az országban, ahol megvalósították az egy orvos, egy rendelő programot, majd négy esztendőre előre megtervezték, mikor, melyik rendelő felújítására kerül sor.

Zalaegerszegen és térségében négy kiemelt – az Európai Unió által társfinanszírozott – beruházás folyik. Ezek a szennyvíz-elvezetési és -kezelési projekt, a Zalaispa Hulladékgazdálkodási, az Észak-Zalai Térségi Integrált Szakképző Központ projektek, valamint a Zalalövő-Zalaegerszeg-Boba vasútvonal rehabilitációs program. Összességében mintegy 40 milliárdos beruházásról van szó, a munkálatok jelenlegi állásáról szóló tájékoztatót elfogadta a testület.

Gyutai Csaba alpolgármester kiemelte a Kontakt Humán Kht.-val két évvel ezelőtt kötött munkaerő-kölcsönzési programot, melynek keretében 74 zalaegerszegi lakos kapott munkát. A gazdasági társaságok élnek a lehetőséggel, jónak tartják a munkaerő-kölcsönzést. A közgyűlés azt szeretné, ha minél nagyobb számban vennének részt a munkavállalók és a munkaadók is a programban. A rendelőfelújításokkal kapcsolatban az alpolgármester megjegyezte: a Landorhegyen a régi posta helyén orvosi rendelőt alakítanak ki, és tárgyalások folynak arról, hogy a Zárda utcai egészségügyi komplexum – épületcserével – jobb helyre költözhetne.

Elhangzott továbbá, hogy a művészeti ösztöndíjak feltételrendszerét rendeletbe foglalta a közgyűlés, és a Hazavárunk ösztöndíjra vonatkozó szabályokat a felsőoktatás átalakítása miatt a bolognai folyamathoz igazították.

Ezentúl tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek az Arany János tehetségkutató programban részt vevők is. Gyutai Csaba a Griff Bábszínház működtetéséről szólva hangsúlyozta: a jelenleginél takarékosabb működtetést szeretnének elérni a művészeti intézménynél, az értékek megőrzése mellett.

Dr. Gyimesi Endre felhívta a figyelmet arra, hogy a kórház körüli parkolási gondok enyhítése miatt radikális megoldást fogadott el a testület. A képviselők egyetértenek a Kosztolányi, Hunyadi és Zrínyi utak érintett szakaszainak átépítésével. Március 14-ig megalakul egy hattagú bizottság, melynek feladata lesz a lehető leggazdaságosabb műszaki megoldás keresése a probléma megoldására.

Dr. Kovács Gábor jegyző a hivatal múlt évi munkájáról szólva elmondta: évről évre nőnek a feladatok, és újak is megjelennek. Ezt támasztja alá, hogy 2006-ban 330 ezer irat fordult meg a hivatalban. A jegyző által készített több mint 70 oldalas jelentést – számos észrevétel mellett – a képviselők egyhangúlag, fogadták el. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: