keresés a weboldalon

Rákosi börtönei (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Rákosi börtönei (Videó)

2015 szeptember 10 - csütörtök
Rákosi börtönei címmel nyílt kiállítás Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban. A tárlat az 50-es évek kommunista diktatúrájának legsötétebb oldalát, a börtönök világát mutatja be. Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarország önmagában is egyfajta börtön volt, ahol bárkit, bármilyen indokkal megfoszthattak személyes szabadságától.

A megnyitón az Énekmondó Együttes is az 50-es évek börtöneiről és arról a megfélemlített légkörről zenélt, amely a Rákosi korszakot jellemezte. A kiállítás korabeli dokumentumok segítségével mutatja be a börtönök és a munkatáborok világát. A büntetőintézetekben rettenetes körülmények között éltek az elítéltek – fogalmazott Kaján Imre múzeumigazgató.

A kiállítás egyik leglátványosabb eleme Rákosi bábúja, ami egy vaságyon ülve jelenik meg. Politikai fogolyként 1930-ban őt is a szegedi Csillagbörtönbe zárták, ahol közel egy évtizeden keresztül kivételezett bánásmódban raboskodott.

A tárlat középpontjában egy rekonstruált zárka található, amelyet a Csillagból származó eredeti tárgyakkal rendeztek be.

1948-tól az ’56-os forradalom kitöréséig mintegy 500 embert végeztek ki. A kiállításon egy olyan bitófa is megtekinthet a közönség, amit még a ’70-es években is használtak. A megnyitón köszöntőt mondott Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős államtitkár.

A szeptemberben nyíló kiállítás egyfajta emlékhelyként is funkcionál; emlékeztetni kíván azokra az ártatlanokra és meghurcoltakra, akiket a Rákosi-rendszer politikai okokból ítélt börtönre, vagy végzett ki. A tárlatot október 31-ig láthatja a közönség.

DZsu/E.K.

Fotó: Seres Péter

 

Tartalom megosztása: