keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Reális, óvatos, stabil

Zalaegerszeg címer
Hírek

Reális, óvatos, stabil

2008 február 10 - vasárnap
Mintegy három órás vita után fogadta el az egerszegi közgyűlés (18 igen, 8 nem, 1 tartózkodás mellett) a 2008. évi költségvetést, melynek főösszegét közel 18 milliárd forintban határozták meg.

A városi büdzsé tervezett működési hiánya 622 millió forint. (A fejlesztési kiadások előirányzatának összegét 3. 786.806 e.Ft-ban állapították meg, melyből a fejlesztési célú pénzeszközátadás 229.362 eFt, a céltartalék összege 801.943 eFt., a Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat és szennyvíztelep fejlesztésére alakult önkormányzati társulásé 1.777.114 eFt.)

A vitában részt vevők közül Devecserné Óvári Ibolya (MSZP) frakcióvezető elmondta: az ellenzéki képviselőcsoport is abban érdekelt, hogy Zalaegerszeg fejlődjön, legyenek kitörési pontjai, intézményei jó színvonalon működjenek, szolgáltatásai, pedig minőségileg megfeleljenek az igényeknek. Ezekben a kérdésekben egyetértés van a többségi frakcióval. Ugyanakkor, mint fogalmazott, több kérdésben is más a véleményük. Úgy látják, a jelenlegi költségvetés mozgástere beszűkült, a város tartalékai kimerülőben vannak, nem tudni, melyek lesznek a kitörési pontok. Gyutai Csaba (Fidesz) alpolgármester szerint „szégyenpadra ültették az önkormányzatokat”, folyamatos a központi forráskivonás.

A városi büdzsénél nincs szó alultervezésről, a kiadási oldal „minden fillérét megnézték”. Garamvölgyi György (Szözeg) úgy látja, a költségvetés nem ad választ stratégiai kérdésekre. Új célokat kellene megfogalmazni, és ehhez forrásokat rendelni. Megjegyezte: a zalaegerszegi kulturális élet elveszítette versenyképességét a régióban. Tombi Lajos (Fidesz) alpolgármester, mint fogalmazott, óvatos költségvetést készítettek, igyekeztek minden lehetőséget számba venni. Szerinte az intézményrendszer küzd gondokkal, ezért elengedhetetlen a strukturális változás. Ez utóbbi kijelentést erősítette dr. Tóth László (Fidesz) frakcióvezető, aki szerint „hozzá kell nyúlni a város intézményrendszeréhez, a struktúrát felül kell vizsgálni”.

Rigó Csaba (Fidesz) a gazdasági bizottság elnöke szerint az idei évi költségvetés megteremti a feltételeit a város stabil működésének. Nem vezetnek be új adót, és nem számolnak kötvénykibocsátással sem. Mint fogalmazott, egy költségvetés akkor jó, ha megteremti az egyensúlyt, takarékos, nem tartalmaz irreális megszorítást. Szólt az uniós pályázatok fontosságáról, az ehhez rendelt önrészek megteremtéséről, valamint az arányos városfejlesztés megvalósulásának lehetőségeiről.

Kiss Ferenc (MSZP) a városi költségvetést reálisnak tartja. Megjegyezte: az előzetes adatokhoz képest az állami bevételek emelkedtek, ugyanakkor sajnálja, hogy a koncepcióban megfogalmazott 500 millió helyett a büdzsé 622 millió forintos működési hitelfelvétellel számol.

* * *

Dr. Gyimesi Endre polgármester a közgyűlést követő sajtótájékoztatón az elfogadott költségvetéssel kapcsolatban elmondta, az induló 18 milliárdos költségvetési főösszeg az év végére elérheti a 24 milliárdot. Bár továbbra is gondot okoz, hogy a központi költségvetés évről évre kevesebb forrást biztosít az önkormányzatoknak, és a személyi jövedelemadó helyben maradó része is változatlanul csak 8 százalék, az önkormányzat nem zár be intézményeket, nem kívánja szűkíteni saját tevékenységi körét. Hozzátette még: minden forint, ami elvesznek az önkormányzatoktól, azt az emberek zsebéből veszik ki. Így kevesebb jut szociális segélyekre, orvosi ellátás fejlesztésére, városfejlesztésre.

A 2007-es évet működési hitelfelvétel nélkül zárta az önkormányzat, az idén is minden plusz bevétellel a tervezett hiányt fogják csökkenteni.
Zárt ülésen született döntés a Berzsenyi utcai ingatlan (volt Erste bankfiók) értékesítésére kiírt pályázat elbírálásáról. A polgármester elmondta, két érvényes pályázat érkezett, a nyertes mintegy 175 millió forint vételárat fizet: az ingatlan alagsorát, földszintjét és az első emeletet veszik birtokba. Pénzügyi szolgáltatás, könyvelő irodák, hitelcentrum költözik a volt bankfiók területére. Megjegyezte: a városnak várhatóan komoly iparűzési adót hozó vállalkozás kezdi meg majd működését.

A város közgyűlése egyetértett azzal, hogy az önkormányzat a Zalabaromfi Zrt-vel és az Észak-Zalai Víz-és Csatornamű Zrt.-vel két darab ivóvíz-kút fúrásáról megállapodást kössön. A kutak a város közművagyonát gyarapítják. (Zala-Lap Kft., V.Zs.)

Tartalom megosztása: