keresés a weboldalon

Régen szokás, ma hagyomány

Zalaegerszeg címer
Hírek

Régen szokás, ma hagyomány

2007 január 16 - kedd
Voltak már tollfosztáson? Ha még nem, ajánlom hogy menjenek el. Botfán már négy éve minden télen liba, illetve kacsa tollat fosztanak a falu nyugdíjasklubjának lelkes és sikeres tagjai. Idén január 13-án rendezték az immár hagyománnyá vált tollfosztást. Olasz Gyuláné Ilus néni a klub vezetője vezetett be a hagyomány rejtelmeibe.

– Összegyűltek a szomszédok, hogy tollat fosszanak, amiből az eladó lányok kelengyéje készült, kevesen még ma is készítenek ilyen paplant. Édesanyámék főztek, sütöttek, a menü általában disznósajt, valamilyen tésztaféle volt sőt sokaknál főztek az asszonyok kompótot és gyümölcsöket is aszaltak. Mindig éjfélig tartott a „ceremónia” előbb sohasem lett vége.

Ezen a délutánon is nagyon jó volt a hangulat. Az asszonyok körben ültek, énekeltek, eszegettek és iszogattak. A menüben disznósajt, pogácsa és a későbbiekben disznótoros kapott helyet. Most is készült paplan egy kis lánynak, aki bár még nincs eladósorban, bizonyan nagyon fog örülni. Régi népdalok hangzottak el, s annak ellenére, hogy a „nótafa” hiányzott, a hangulat a tetőpontjára hágott már délután öt körül. Ennek a családias, kedves rendezvénynek vendége volt dr. Gyimesi Endre polgármester és Sümegi László a térség önkormányzati képviselője.

A botfai nyugdíjas klub 1997-ben alakult és azóta számos sikert arattak. 2006 decemberében megkapták a „Zalaegerszegért” díjat kiemelkedő, hagyományőrző teljesítményükért. 2006 augusztusában megnyerték a Zenei fesztivál aranyérmét. Számos hagyományt teremtett újjá ez a csapatnyi idős ember. Farsangkor jelmezbál és fánksütés van a palettán nyáron pedig mindig kilátogatnak a prószafesztiválra. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: