keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Régi IFA-t vált fel a korszerű fecskendő

Zalaegerszeg címer
Hírek

Régi IFA-t vált fel a korszerű fecskendő

2004 november 18 - csütörtök
Meglehetősen szokatlan látvány fogadta a városlakókat múlt hét szerdán. Csillogó-villogó tűzoltóautó járt fel a Városháza előtti térre, belőle tűzoltók szálltak ki, és várakozó álláspontot öltöttek. Aggodalomra szerencsére semmi ok nem volt, nem gomolygott füst egyik környező épületből sem. A kivonulást az a rövid ünnep-ség indokolta, melynek keretében jelképesen átadta dr. Gyimesi Endre polgármester a Mercedes alvázra szerelt, 4000 literes víztar-tállyal rendelkező, korszerű gépjárműfecskendőt Pintér János tűz-oltóparancsnoknak.

Városunk első embere rögtönzött ünnepi beszédében hangsú-lyozta: nem ez az első eset, hogy tűzoltóautót adnak át Zalaeger-szegen, az önkormányzat ugyanis mindig nagy figyelmet fordított a biztonságra. Ennek jegyében megtesznek mindent annak érdekében is, hogy a lehető legjobb felszereléssel rendelkezzen a tűzoltóság. A nyár végi Goldsun-tűz bizonyította, hogy technikai eszközeit te-kintve jól ellátott a városi parancsnokság. Az újonnan beszerzett fecskendővel sikerül ezt tovább fokozni.
Dr. Gyimesi Endre kitért arra, hogy még 2002 őszén nyújtott be pályázatot az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz egy új tűzoltóautó beszerzésére. A beruházás költségeiből 20 millió forin-tot vállalt magára a város. A határainkon túl is korszerűnek számító gépjárműfecskendőt a közelmúltban vette át Budapesten Tombi Lajos alpolgármester és Pintér János tűzoltóparancsnok. A zala-egerszegi jelképes átadással pedig azt kívánták bizonyítani, hogy a város, illetve a tűzoltóság vonulási körzetéhez tartozó közel 80 te-lepülés valamennyi lakóját szolgálja mostantól az autó. Azt kívánta a polgármester a tűzoltóknak, gyakoroljanak minél többet az új gépjárműfecskendővel, komolyabb tűz eloltásához viszont ne kell-jen használni.
Ami az új tűzoltóautó paramétereit illeti, Pintér János úgy fo-galmazott: a teljesen felszerelt gépjármű az emelés kivételével minden más szituációban kiválóan alkalmazható. Ennek megfele-lően rendelkezik eszközökkel, szerszámokkal, köztük feszítő vá-góval, áramfejlesztővel, tömlővel, sugárcsővel. A Mercedes egy közel 20 éves IFA-t vált fel, tájékoztatott a tűzoltóparancsnok és hozzáfűzte, a következő néhány évben nem lesz szükségük újabb gépjárműfecskendő beszerzésére. A habbal és porral oltók, vala-mint az emelőkosarak terén azonban elkel a fejlesztés, akárcsak a laktanyát illetően.

Tartalom megosztása: