keresés a weboldalon

Regösének és idolvásár

Zalaegerszeg címer
Hírek

Regösének és idolvásár

2009 június 29 - hétfő
A tűzről szólt az idei Múzeumok Éjszakája programsorozat június 27-én a Göcseji Múzeumban. Az est első felében a Szibériából érkezett „Tűz őrzője” című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan Somfai Kara Dávid, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének munkatársa tartott előadást „Eposzmondák és regös hagyományok Belső-Ázsiában” címmel.

A fiatal kutató a belső-ázsiai, altáji népekkel foglalkozik, s az elmúlt évtizedben több, hosszabb expedíción is részt vett. Azt vizsgálja és gyűjti, hogy területenként milyen eltérések vannak a sámánok és regösök feladata, „hivatása” között. Mert nem foglalkozásról beszélhetünk esetükben, hiszen a mesemondókat és sámánokat a szellemek „hívják el” erre a feladatra; hogy közvetítsenek ősi üzeneteket a ma élők felé.

Mindezek megismerése azért fontos a magyarok számára, mert a honfoglalás előtti korokban szoros kapcsolatban álltunk ezekkel a török és mongol népekkel. A regösénekekből ízelítőt is hallhattak az érdeklődők: felvételről és – az előadó jóvoltából – élőben egyaránt. A hagyományos Szent Iván-éjhez közeli estén fotóbemutatóra is sor került: dr. Simán László zenei aláfestéssel mutatta be képeit a közönségnek „Hullámzó látomások” címmel.

A restaurátorműhelyben ezúttal idolkészítés várta a gyerekeket. Egy öntőforma segítségével mindenki elkészíthette a saját kultikus tárgyát. A múzeum gyűjteményében fellelhető idolok másolatait pedig meg is lehetett vásárolni. Az idei éjszaka „sztárvendége” egy egyedülálló Somogy megyei lelet volt, melyet 2006 tavaszán tártak fel a régészek. Az 1600 éves hun áldozati üst 60 centiméter magas és 22 kilogramm súlyú.

A gazdagon díszített edény szinte teljesen épen került elő a Balatonlelle melletti Rádpusztáról. Az üstöt a Hun Birodalom virágkora idején – az V. században – használták: a szakemberek szerint az előkelőségek halotti búcsúztatásakor szokásos áldozati szertartás elvégzéséhez. A látogatók ízelítőt láthattak továbbá a szeptemberre tervezett „Testedzés és életöröm – Zalai sportok” című kiállításból.

Megyeri Anna muzeológus, a tárlat rendezője elárulta: hatalmas, az egész megyét átfogó gyűjteményről van szó. A kiállítás régi sporteszközök, fotók, újságcikkek és személyes tárgyak segítségével mutatja majd be a megye száz évet is átölelő sporttörténetét.

(Zala-Lap, pP)

Tartalom megosztása: