keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Rejtőzködő betegek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Rejtőzködő betegek

2006 január 17 - kedd
A szociális rendszeren belül Zalaegerszegen jelenleg a közösségi ellátásokhoz, valamint a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátásához való hozzáférés nem biztosított. A legutóbbi közgyűlésen olyan döntés született, hogy január elsejétől e két szolgáltatási forma bevezetésre kerül.

Az új szolgáltatások igénybevevői körét nagyon nehéz pontosan számszerűsíteni, hiszen az e betegségben szenvedők egyik alapvető jellemzője a rejtőzködés, számos esetben egyáltalán nincs is betegségtudatuk. A városban működő pszichiátriai osztály adatai alapján 300-400 zalaegerszegi áll gondozás alatt, természetesen a segítségre szoruló pszichiátriai problémákkal küzdők, valamint a szenvedélybetegek száma ennél nagyságrendekkel magasabb. Megállapítható, hogy az egészségügyi ellátásból kikerülve a rászorulók egy jelentős csoportja magára marad. Számukra szükséges az új szolgáltatási formákat létrehozni.

A közösségi ellátások célja a pszichiátriai vagy a szenvedélybetegek lakókörnyezetben történő gondozása, továbbá gyógyulásuk és rehabilitációjuk elősegítése. Ez egy olyan alapellátás, ahol otthonában segítik a rászoruló életvitelét. A pszichiátriai betegek nappali intézménye az öntevékenységre, az önkéntességre épülve biztosítja az ellátást igénybe vevők igényei alapján. Ebben a nappali intézményben olyan programokat kell biztosítani, melyek lehetővé teszik az ellátást igénybe vevőnek a társadalomba, a korábbi közösségébe történő visszailleszkedését. Ennek keretében az intézmény programjai nyitottak, kívülállók számára is hozzáférhetőek. A szenvedélybetegek nappali intézménye is az önkéntességre épül.

A közösségi ellátásokat a Családsegítő Szolgálat és a Gyermekjóléti Központ keretében végzik majd.  A nappali ellátást oly módon oldja meg az önkormányzat, hogy a jelenlegi 50 férőhelyes I. számú Idősek Klubjából 30 férőhellyel létrehozza a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali intézményét. Az új szolgáltatás biztosítására az Időskorúak Gondozási Központja tevékenységének bővítésével kerül sor. Az idősek klubjának tagjai közül többen szóvá tették, miért éppen a Kosztolányi úti klubot veszik igénybe az új szolgáltatások bevezetésénél. Mint megtudtuk, az utóbbi néhány évben az I. Számú Idősek Klubjának kihasználtsági mutatói csökkentek, mintegy 60 százalékra. Ezért esett a választás erre az intézményre. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: