keresés a weboldalon

Rendhagyó irodalomóra a Petőfiben (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Rendhagyó irodalomóra a Petőfiben (Diákújság pályázat)

2012 március 28 - szerda
A Petőfi Székhelyiskolába az iskolanapok keretében látogatott el Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája.

A 4-5-6.osztályosok számára szervezett rendhagyó órán a vendég képekkel illusztrálva mutatta be családját. Elmesélte, hogy dédapja, a híres magyar író – az Egri csillagok szerzője -, akit eredetileg Ziegler Gézának hívtak milyen sokoldalú emberként élt.

Néptanítóként indult, újságírással is foglalkozott. Ő készítette Dante Isteni színjátékának – Babits Mihály által is ismert – fordítását. Zenét szerzett, dalokat írt. Devecserben szerezte a Fel nagy örömre kezdetű gyönyörű karácsonyi éneket. Kiválóan hegedült és orgonált valamint jól rajzolt és festett. Színdarabjaihoz látványterveket készített. Remekül fényképezett, emellett jól sakkozott, vívott.

Barátai voltak Dankó Pista, a híres cigány prímás, Feszty Árpád festőművész, Bródy Sándor író, drámaíró, Szabolcska Mihály református lelkész, költő.

Az órán megismerkedhettünk Gárdonyi Géza érdekes titkosírásával és megtudtuk azt is, hogy írói álnévként a Don Vigole-t használta.

Keller Péter elmondta, hogy sokat köszönhet őseinek és a családjának, ezért fontosnak tartja a családi hagyomány őrzését.
                                                                         
Szabó Barbara, Bartha Sándor Zsolt
Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Petőfi Sándor Székhelyiskola

Tartalom megosztása: