keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Rendkívüli támogatás a ZTE-nek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Rendkívüli támogatás a ZTE-nek

2004 október 11 - hétfő
Az egerszegi közgyűlés szocialista frakciója rendkívüli közgyűlést kezdeményezett az elmúlt héten, hogy a ZTE FC Rt. gazdálkodásának helyzetét ismét áttekintse a testület és megoldást javasoljanak.

Kiss Ferenc, a párt frakcióvezetője úgy vélte: felelősséget kell vállalnia mindenkinek a megoldásban és tiszta helyzetet teremteni. Szeretnék, ha megmaradna első osztályú csapatnak a ZTE, ezért valós képet kell kapniuk az eddigi tárgyalásokról és arról, sikerült-e közös nevezőre jutnia az önkormányzatnak és az rt. vezetőinek. Ugyanakkor dr. Tóth László, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, egyetértenek abban, hogy a ZTE-t meg kell menteni, de véget kell vetni annak, hogy az önkormányzatot „fejőstehénnek” nézik. Reális az elvárás, hogy más vállalkozók is vállaljanak szerepet a „focimentésben”. Olyan vezetőségre van szükség a rt.-nél, aki ezt meg tudja tenni.  
A személyeskedésektől sem mentes vita – amely során a részvénytársaság két vezetője, Nagy Ferenc és Bozsik Péter is részt vett – több mint három órán keresztül folyt. Végül kompromisszumos döntés született, melyet 24 igen szavazattal fogadott el a közgyűlés. Ebben nem szerepel a szocialistáknak az a javaslata, hogy a város az rt. gazdálkodásának konszolidálása érdekében hosszú távú hitelfelvételhez, a tulajdoni arányának megfelelően vállaljon készfizető kezességet, amennyiben  a többi nagytulajdonos is részt venne ebben.  A végső határozati javaslatot Rigó Csaba, a gazdasági bizottság elnöke terjesztette elő: Eszerint, Zalaegerszeg közgyűlése a ZTE FC Rt. gazdálkodásának rendezésében abban az esetben vesz részt, ha az rt. igazgatósága kötelezettséget vállal a 2004 szeptember 16-án bemutatott éves üzleti tervben szereplő költségek legalább 25 százalékos csökkentésére, és az így módosított üzleti tervet bemutatja a tulajdonosoknak. A ZTE FC Rt. vezetésének havonta be kell számolnia  a közgyűlés sport-, illetve gazdasági bizottsága előtt. A csökkenés nem érintheti az utánpótlás-nevelést.
A költségcsökkentésre vonatkozó kötelezettségvállalás esetén Zalaegerszeg közgyűlése a ZTE FC Rt. részére 2004-ben egyszeri rendkívüli, 30 millió forintos támogatást biztosít a többletbevételek terhére. Ez az rt. közgyűlésén az önkormányzaton kívül megjelent tulajdonosok 90 százalékának támogatása esetén tőkeemelésre, ellenkező esetben tőketartalékba helyezésre vagy működési támogatásra fordítható. A rendkívüli támogatás feltétele a menedzsment kötelezettségvállalása arra, hogy a fenti összeget tulajdonosi kölcsönök törlesztésére nem fordítja.
A közgyűlés felkérte a többi tulajdonost, hogy a tulajdoni arányuknak megfelelő mértékű működési támogatást, vagy tőkeemelést biztosítson. Kezességvállalásról a többi tulajdonos kezességvállalási szándéka és a leírt követelményeknek megfelelő üzleti terv bemutatása után dönt Zalaegerszeg közgyűlése.

Tartalom megosztása: