keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Rendőrökkel a grundon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Rendőrökkel a grundon

2006 október 10 - kedd
Az Országos Bűnmegelőzési Központ pályázatot írt ki a nagyvárosok közbiztonsági bűnmegelőzési programjának támogatására, melyre Zalaegerszeg is benyújtotta pályázatát. A zalai megyeszékhelyen megvalósuló program legfőbb célja, hogy a lakók minél szélesebb körben megismerjék a bűnmegelőzés fontosságát, s így hozzájáruljanak a lehetséges bűncselekmények megelőzéséhez.

A bűnmegelőzési program több alprogramból áll, melyek keretében a fiatalokat és időseket rendszeresen tájékoztatják a bűnmegelőzés lehetőségéről, és az ezzel kapcsolatos főbb tudnivalókról. Lakóközösségek részére például közvetlen előadásokat szerveznek a rendőrség munkatársai, ahol a vagyon elleni bűncselekmények elkerüléséről esik szó, de bemutatnak több korszerű vagyonvédelmi és lakásbiztonsági eszközt, berendezést is. A „Civil bűnmegelőzési mozgalom” elnevezésű alprogram elsősorban a polgárőröket érinti, hiszen nekik rendeznek különféle képzéseket, de a rendőrökkel együtt közös járőrszolgálatba is bevonják őket. Ennek köszönhetően még jobban megismerhetik a rendőrség mindennapi munkáját, és olyan tapasztalatokra tehetnek szert, amelyeket saját tevékenységük során alkalmazni tudnak. A „Bárka-alprogrammal” időskorúakat és a gyerekeket próbálják meg közelebb hozni egymáshoz, hogy a jövőben intenzívebben segíthessék egymást. Folyik a kortárs segítők képzése is, de nagy sikernek örvend a fiatalokra fókuszáló „Grund” prevenciós programsorozat.

– A programmal a csellengést, illetve a fiatalok áldozattá, elkövetővé válását szeretnénk megakadályozni, mégpedig úgy, hogy kreatív és felvilágosító szabadidős programokat kínálunk számukra – kezdte Major Zsolt, a városi rendőrkapitányság megelőzési csoportjának vezetője. – Rendszeresen felkeressük a zalaegerszegi játszótereket, ahol az ott élő gyerekekkel eltöltünk egy délutánt. Játékos formában bűn-, valamint baleset-megelőzési versenyeket, előadásokat tartunk számukra, de akinek kedve van, az sportban is kipróbálhatja magát. A közös tevékenység célja, hogy a gyerekek ne olyan embert lássanak a rendőrben, akitől félni kell, hanem olyan valakit, akihez bátran fordulhatnak segítségért. A gyerekek ezeken a délutánokon hasznosan tölthetik az idejüket, új játékokat ismerhetnek meg, s közben új ismeretekkel gazdagodhatnak.

Megtudtuk, a nyáron indult programsorozatba – amely jelenleg is zajlik – közel 1500 gyermek kapcsolódott be. A nebulók találkozhattak a rendőrökkel szinte valamennyi városi játszótéren, de zajlottak rendezvények a városrészekben is, így például Besenyőben és Andráshidán is.

Tartalom megosztása: