keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Renoválják a freskókat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Renoválják a freskókat

2004 november 18 - csütörtök
A csácsi városrészben található Zalaegerszeg legrégebbi és egyben a legtöbb építészeti stílust magába foglaló temploma. A közel 800 éves épület restaurálása jelenleg is folyik, a freskók elkészülése után a város méltán lehet majd büszke régi-új, műemlékileg egyedülálló templomára. Az épületet dr. Vándor Lászlóval, a múzeum igazgatójával együtt néztük meg.
Zalaegerszeg egyik városrésze, Csács egészen a 20. századig önálló település volt. Eredetét az 1200-as évekig vezethetjük vissza. Ha az okleveleket vizsgáljuk, akkor a mai Egerszeg területén az írásos forrásokban ez a rész a legelőször említett település.

Az egykori zalavári apátságnak volt birtoka, s ennek köszönheti korai ismertségét is. A település eredetéről pontos adatok nincsenek, de az biztos, hogy a 14. századi, az apátság birtokait felsoroló oklevélben már szerepel a neve. Ugyanígy nem tudható a városrészben található közel 800 éves templom pontos eredete sem. Dr. Vándor Lászlónak, a Göcseji Múzeum igazgatójának különösen kedves ez az épület, hiszen friss diplomásként ez a templom volt az első komolyabb műemléki ásatásának a tárgya. A 70-es évek közepén történt kutatások eredményeit azóta sem kérdőjelezte meg senki.

– Amikor nekiálltunk a kutatásnak és az ásásnak, akkor kiderült, hogy az épületen belül egy 13. századi Árpád-kori templom rejtőzik, ugyanis a templom északi falának egy része teljes magasságig egy 13. századi templom egy részével azonos – mondja a régész-igazgató. – Találtunk egy ülőfülke-maradványt is, ahol régen ezen keresztül lehetett a sekrestyébe jutni. Emellett magának a félköríves záródású templomnak az alapfalai a mai padlószintig kerültek elő. A csácsi templom tulajdonképpen az a típusú építmény, amelyből a 13. században több épült a megyében, s ezek közül még mai is találunk néhányat.
A 14. században a település kinőtte templomát, ezért úgy döntöttek, építenek egy újat. Ezt nagyon érdekes módon tették. A régi épületet elkezdték körbeépíteni, majd amikor már a tetőig jutottak, akkor kibontották az immár nagyobb, gótikus stílusban épült templom alól a feleslegessé váló részeket. Bármilyen furcsa, ez egy ősi gyakorlat, sőt, ilyen építészeti módszerrel még most is találkozhatunk például Romániában. Az új templomot a 15. század végén késő gótikus stílusban boltozták be. Ezeket a boltozati bordákat, az ablakok díszeit és a lábazatot már téglából építették. A templom egészen 1532-ig állt, ekkor azonban a török szultán seregének Bécs felé tartó martalóc csapatai felégették a falut és a templomot.
– Az akkor elpusztult sekrestyének a földjében megtaláltuk a tragikus eseménynek a nyomait. A lakosság egy része a török horda elől bemenekült a templomba, majd magára zárta az ajtót. Az emberek fegyveresen próbáltak védekezni, ezek egy részét a kutatások során meg is találtuk – mondja Vándor László -. Ha egy kicsit ugrunk az időben, akkor elmondhatjuk, hogy a 16-17. században alig használták az épületet, ezért kritikussá vált annak állapota. Mivel a hitélet csak a 18. században újult meg, a templomot is ekkor kezdték el felújítani. A 18. század második felében már Szent Sebestyént ábrázoló  freskókat is festenek az épület oltára fölé, melyek ma is legszebb díszei a templomnak.
Amikor a 19. században a zalavári apátságot Pannonhalmához csatolják, akkor komoly építkezés és tatarozás zajlott. Ebben az időben kapta erősen klasszicizáló stílusú bejáratát a templom, ami ma is egyedülálló a városban. Az 1930-as években rossz minőségű alapanyagból oldalkápolnát építenek az épülethez. Negyven évvel később a műemlékvédelmi hivatal elrendeli a templom régészeti kutatását és egyben felújítását. Ekkor modern, ám kevésbé szerencsés stílusban új szárnyakat építenek a régi helyére. Nem kell húsz év, s kiderül, a renoválás nem járt sikerrel, újra nekiállnak tatarozni s a freskókat felújítani. Utóbbiak rendbetétele most is tart, ám ezek elkészültével remélhetőleg újra régi pompájában csilloghat a város mintegy 800 éves temploma.

Tartalom megosztása: