keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Repülés a hűs habokba

Zalaegerszeg címer
Hírek

Repülés a hűs habokba

2005 június 30 - csütörtök
Ezen a nyáron egy idáig ismeretlen, a világon és Magyarországon is kuriózumnak számító „berendezéssel” találkozhatnak az Aquacitybe látogatók. A szerkezet a palinta nevet viseli, amely egy vízpartra, medenceszélre telepített hinta, ami bizonyos magasság elérésekor a vízbe „lövi” használóját.

A palinta egyedi műszaki megoldásokat alkalmazó magyar találmány, melyet a Magyar Szabadalmi Hivatal véd. A berendezés lelke egy „önkidobó” kampó, amely azért felelős, hogy a hinta a hűs habokba röpítse a hintázót. Kardos Pétertől, a szerkezet „megálmodójától” megtudtuk: gyermekkorában nagyon szeretett hintázni, s ezt a kellemes időtöltést kívánta összekötni a fürdőzéssel, melynek eredményeként megszületett a palinta. A kíváncsiskodók előbb-utóbb kipróbálják, és a hinta szinte észrevétlenül „rabul ejti” őket. A hintázó úgy érzi, mintha egyszer csak elszakadna a kötél, de amire igazán megijedne, ülőkével, kötéllel, görgővel együtt bele is csobban a vízbe.

A palinta különleges kampója a prototípuson 3 méter magasan van a talajtól, így a hintázók biztonságosan, 2-3 méter távol „landolnak” a medence szélétől. Az ehhez szükséges vízmélység 140 centiméter, így bárki nyugodtan ülhet a vízpartra felállított palintába.

A berendezést eddig Agárdon, Visegrádon és Velencén mutatták be, most pedig a zalaegerszegi Aquacity vendégei tehetik próbára bátorságukat és ügyességüket. A világon egyedülálló szerkezet működtetéséhez nem kell sem áram, sem motor, a hintát mindenki saját maga hozza működésbe.

Kardos Péter azt is elmondta, a vízi vidámparkok jobbnál jobb csúszdákkal vannak felszerelve, a palinta azonban nem hasonlítható hozzájuk. A csúszdázó az indulás után passzívan éli át az eseményeket, a palintázó viszont önmaga erejére, ügyességére van utalva, hiszen ettől függ, hogy milyen magasra hajtja fel magát, azaz mikor repül bele a vízbe.

Aki megszemléli a szerkezetet, láthatja, hogy mennyire egyszerű „gépezet” a palinta, viszont az élmény egyedülálló. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt kiváló szórakozást kínál, s egyben biztosak lehetünk: az Aquacitybe kilátogatók közül is sokakat fog „hatalmába keríteni” a palinta. A „trükkös” hinta július közepéig egészen biztosan Zalaegerszegen fog állni, de az is előfordulhat, hogy akár nyár végéig is használhatják az Aquacity látogatói.

Tartalom megosztása: