keresés a weboldalon

Riadókészültségben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Riadókészültségben

2006 október 24 - kedd
A fűtési szezon beköszöntével jó, ha odafigyelünk, hogy a lakóházunkban lévő tüzelőberendezések, valamint a kémények megfelelő állapotban vannak-e, hiszen egy kisebb probléma is könnyen életveszélyt okozhat.

A tapasztalatok azt mutatják, az emberek többsége átérzi ennek fontosságát, s csak pár olyan városlakó él, aki még a kéményseprőket sem hajlandó beengedni lakásába. Aki viszont rendszeresen átvizsgáltatja szakemberekkel ezeket a kéményeket és tüzelőberendezéseket, az szinte biztosan balesetveszély-mentes fűtési szezon elé néz.

Jelenleg törvény írja elő, hogy a kéményseprő-ipari szolgáltatást minden ingatlantulajdonosnak igénybe kell vennie attól a szolgáltatótól, akit erre a helyi önkormányzat kijelöl. Zalaegerszegen mindezt a Lángőr ’94 Kft. végzi, amit a cég az önkormányzattal kötött szerződés alapján lát el. Ennek keretében a városban évente ellenőrzik a kéményeket, illetve az égéstermék-elvezető berendezéseket, s ha szükséges, akkor tisztítják is ezeket. Emellett a használatbavétel előtt átvizsgálnak minden újonnan üzembe helyezett kéményt és égéstermék-elvezetőt, de ezt négyévente amúgy is kötelezően elvégzik.

– A szilárdtüzelésű kéményeket évente kétszer, míg a gáztüzelésű kéményeket egyszer ellenőrizzük egy esztendőben minden nyilvántartott ingatlannál. Zalaegerszegen mintegy 20.000 kéményt kell rendszeresen átvizsgálnunk – válaszolta érdeklődésünkre Havasi Zoltán, a Lángőr ’94 Kft. ügyvezetője. – A városban egyébként a gáztüzelésű kéményekből található több, s általában a műszaki problémák ennél a kéménytípusnál szoktak jelentkezni. Köztudott, hogy a földgáz égésterméke színtelen, szagtalan, érzékszervekkel nem érzékelhető anyag, amelyben megtalálható a halált is okozó szén-monoxid.

Ha ez nem távozik el a lakásból, akkor baleset következhet be, ezért szakembereink kiemelten figyelnek arra, hogy a kémények és égéstermék-elvezetők átjárhatók legyenek. Azt szintén ellenőrzik, hogy az égéstermék maradéktalanul eltávozik-e a térből.

A legtöbb helyre szó nélkül beengedik a kéményseprőket, hogy átvizsgálják a berendezéseket, de néhány városlakó nem hajlandó ezt elvégeztetni, de akadnak olyan házak és lakások, ahová nem tudnak bejutni a szakemberek. Ilyenkor jogi úton próbálják meg jobb belátásra bírni az „ellenállókat”. Az esetek nagy részében így rendeződik az ügy, de minden évben akad mintegy ötven ingatlantulajdonos, akik első szóra nem veszik igénybe a kötelezően előírt szolgáltatást. A zalaegerszegiek többsége azonban átérzi az ellenőrzések fontosságát, és szívélyesen fogadják a kéményseprőket.

– Sajnos, minden évben előfordul, hogy egy-egy helyen a szén-monoxid visszaáramlik a lakásba, és rosszullétet okoz. Szerencsére a városban az elmúlt években ebből az okból kifolyólag halálos baleset nem történt. Ez leginkább a termofor-kéményű lakásoknál fordulhat elő gyakrabban. Köztudott, hogy az ilyen konstrukcióval épült kémények nem annyira biztonságosak, mint egy más technológiával készült kémény. Ha valakit – különösebb indok nélkül – folyamatosan fejfájás, rosszullét gyötör, akkor jusson eszébe, lehet, hogy valahogyan szén-monoxid jut vissza a lakásába. Ilyen probléma esetén azonnal szakemberhez kell fordulni, mert rövid időn belül komoly baleset következhet be. Kéményseprőink hívás után 24 órán belül kivonulnak a helyszínre és ellenőrzik a kéményeket. Ahhoz, hogy egy kémény biztonságosan működhessen, három dolog szükséges. Legyen elegendő égési levegő, jól működjön a gázkészülék és legyen jó a kémény. Ha ezek közül bárhol probléma lép fel, akkor a kéményen keresztül nem távozik az égéstermék, és baleset történhet.

Havasi Zoltán elmondta, jelenleg mintegy 1700 darab termofor- kémény található a városban, amelyek átalakítására központi pályázati forrást is igénybe vehetnek az érintett lakóközösségek. Zalaegerszegen három esztendővel ezelőtt kezdődött az ilyen jellegű kémények átépítése, így egyre csökken a számuk. A Lángőr Kft.-nél nagyobb figyelmet fordítanak ezekre a kéményekre, s itt már kisebb gond esetén is rögtön a „tettek mezejére lépnek”.

– Gyakori probléma, hogy a gázkészülékek nincsenek megfelelő műszaki állapotban. Korábban ezeket a gázszolgáltatók ötévente ellenőrizték, mára azonban megszűnt ez a kötelezettség, így a tulajdonosoknak saját maguknak kell elvégeztetni a készülékek kontrollját. Sok lakó elmulasztja ezt, s az országban sok helyen történt emiatt baleset. Mi azt ajánljuk, hogy 2-3 évente mindenki vizsgáltassa meg a készülékét, mert csak így előzheti meg a bajt. Sokan, nagyon helyesen, a fűtési szezon előtt kihívják a kéményseprőt, és ezenkívül ellenőriztetik a fűtőberendezéseiket, ezzel bizonyosodva meg arról, hogy minden rendben van ezekkel – fűzte hozzá az ügyvezető. (Zala-Lap Kft., P. Sz., P. K. E.)

Tartalom megosztása: