keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ritmusok és műtárgyak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ritmusok és műtárgyak

2004 november 16 - kedd
Év vége felé közeledünk, a következõ hónap már a nagy karácsonyi és új évi készülõdésrõl szól. Természetesen a „kultúripar” is lázasan készül az év végi hajrára. Mûsorok, karácsonyi fellépések, újévi ötletek dömpingje zajlik a kulturális intézményekben is. Dezsõné Kondor Anitával, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem igazgatójával beszélgettünk a következõ másfél hónap eseményeirõl és a 2005-ös tervekrõl.

– A nagy érdeklődésre való tekintettel egész hónapban látható még Budaházy Tibor jubileumi tárlata, sőt készülőben van egy színes katalógus is, ami felöleli a művész munkásságát. Ezt a zsinagógában lehet majd megvásárolni. Összességében elmondható, hogy mozgalmas heteknek nézünk elébe, mert két zenei programsorozatunk is van, s emellett számos más fellépő is lesz a házban. Pege Aladár november 10-i koncertjével ugyan átmenetileg lezárul a JazzSzerda, és majd csak  év elején folytatódik tovább, ám újra filharmonikusok lesznek a hangversenyteremben. Örülök, hogy egy év kihagyás után sikerült újraindítani ezt a programsorozatot, melyet a Nemzeti Kulturális Alapprogram is támogat.
– Milyen koncerteket láthat a közönség a rendezvénysorozat kapcsán?
– Egészen pontosan „Filharmónia komolyzenei sorozat” nevet adtunk a következő év első felébe is átnyúló, négy koncertet jelentő eseménynek. November 15-én Kováts Kolos operaénekes és Teleki Miklós orgonaművész ad koncertet. Decemberben a Bartók vonósnégyes, februárban a Győri Filharmonikusok, áprilisban pedig a helyi szimfonikus zenekar. Ezzel a programsorozattal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy már lehet bérletet vásárolni, mégpedig a tavalyelőtti 3400 és 2800 forintos árakon. Ez, mint már említettem, négy előadást jelent, s annyira jutányos ár, hogy Budapesten már egy koncert is többe kerül.
– Az adventi időszakban mit kínálnak a zenét kedvelőknek?
– Már november 30-án lesz egy rendkívüli esemény, Mini Jazz Maratonnak ad ugyanis otthont a hangversenyterem. Három órán keresztül, három csapat szórakoztatja majd a rajongókat. Fellép Binder Károly, Márkus Tibor, valamint az East Side Jazz Company. Ez utóbbi formáció azért is érdekes, mert igyekeznek elszakadni a hagyományosnak nevezhető amerikai hangzású jazztől, s a hangsúlyt inkább a kelet-európai, balkáni ritmusokra és dallamokra helyezik, s az énekhang kerül az előtérbe. Innen is az „east side” elnevezés. A december valóban a karácsonyi készülődés hónapja lesz, a Canterina Kamarakórus, az Ady-iskola, a Zrínyi-gimnázium és a zeneiskola is ad majd ünnepi műsort. December 20-án pedig immár hagyományosan a Vegyeskar nagy karácsonyi koncertjét láthatják az érdeklődők. A gyerekekről sem feledkezünk meg, hiszen Mikulás-ünnepségek is lesznek a hónap folyamán. Az adysok például 17-én délelőtt óvodásoknak adnak műsort.
– Az új év tartogat meglepetéseket? Lesz jövőre valami olyan egyedi esemény, amilyen még nem volt az intézmény falai között?
– A 2005-ös év programjai terén nagyon jól állunk, hiszen már csaknem egész évre megvannak a kiállító művészeink, s a kínálat nagyon sokszínű lesz. Csak néhány nevet említenék ízelítőül: Kecskemétről városunkba érkezik a Bozsó-gyűjtemény, Várkonyi János festőművésznek, Kő Pál szobrászművésznek is lesz tárlata, és bemutatkozik a Magyar Papírművészeti Társaság is. Ez utóbbi csapat igazi csemegét hoz Zalaegerszegre, mert ők mindennel foglalkoznak, ami papír, illetve az anyag variációiból alkotnak remeket. A társaságnak egyébként tagja Budaházy Tibor festőművész is, így tényleg kíváncsian várjuk ezt a kiállítást. Attrakció lesz még ezeken kívül is, elindítjuk ugyanis „a hónap műtárgya” programot, melynek keretében havonta szeretnénk egy-egy külföldi alkotást bemutatni. Sőt, az adott ország művészetéhez, kultúrájához köthető filmvetítést, hangversenyt, koncertet is szerveznénk. Ami a zenei programokat illeti, jövőre is folytatódik a JazzSzerda sorozatunk, és a már említett filharmonikus estek, ezenkívül számos szólókoncertre is sor kerül majd, mind a komoly- mind a világzene területéről.
– Ha már az előbb a filmvetítésnél tartottunk, mennyiben módosítja az eddigi munkavégzést, hogy novembertől az intézmény működteti az Artmozit?
– Részben nem változik semmi, hiszen mindenki a helyén marad, azonban szakmai szinten mégiscsak befolyásoló tényező lesz. Szeretném, ha egymáshoz kapcsolódó rendezvények is lennének, például lehetne egy-egy vetítés előtt a mozi előterében is kisebb kiállításokat tartani. A testvérvárosi kapcsolatok például jó alkalmat adhatnának „a hónap műtárgya” rendezvény efféle lebonyolítására is. A mozi „átvétele” kihívás, és érdekes feladat is. Át kell gondolni azt is, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a „művészfilmek” propagálását, tehát komoly közönségszervező munkára is szükség lesz. Nem unatkozunk tehát, sem az év hátralévő részében, sem pedig jövőre, de hát az elvárásoknak meg is kell felelnünk.

Tartalom megosztása: