keresés a weboldalon

Roma holokauszt – az áldozatok emléke előtt tisztelegtek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Roma holokauszt – az áldozatok emléke előtt tisztelegtek (Videó)

2014 november 03 - hétfő
A vasútállomás falán elhelyezett emléktáblánál rótták le kegyeletüket a 70 évvel ezelőtt koncentrációs táborokba hurcolt roma áldozatok előtt hétfő délután. Az emlékezőket a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke is köszöntötte. Az ünnepség végén elhelyezték az emlékezés koszorúit, valamint mécsest gyújtottak.

1944 őszén Zalaegerszegről több mint száz roma családot hurcoltak el koncentrációs táborokba, ahonnan a legtöbben soha nem térhettek haza. A megemlékezésen részt vett Forgács József is, aki a birkenaui tábor túlélőjeként osztotta meg emlékeit.

A Zalaegerszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Horváth Aladár elnök köszöntötte az emlékezőket. Ünnepi beszédében az emlékezésre és egyben a továbblépésre hívta fel a figyelmet, hiszen, ahogy fogalmazott, ez a záloga, hogy a roma kisebbség még jobban be tudjon illeszkedni a társadalomba.

Az ünnepséget követően az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés koszorúit Farkas Ferenc szobrászművész alkotása előtt, amelyet 2003-ban állíttatott a kisebbségi önkormányzat.

 

K.K./T.S.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: