keresés a weboldalon

Sakktáblától az önálló bútorig

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sakktáblától az önálló bútorig

2008 november 28 - péntek
Számos kiállításon és versenyen vettek már részt a Deák Ferenc Szakközép Iskola faiparos diákjai, akik fakultatív módon intarziakészítést is tanulnak. (Intarzia meghatározott minta szerint kivágott, eltérő színű vagy erezetű faberakás.) Sikereiket kiváló oktatójuknak köszönhetik, aki felszínre hozza szunnyadó tehetségüket.

Hadnagy György, aki a párizsi nemzetközi intarzia szervezet tagja, egyben a magyar Intarzia Alkotók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, 1999 óta oktatja a faiparosokat intarziakészítésre, fafaragásra, bútortervezésre. Míg végzős diákjai sorra állítanak ki (ma éppen egy versenyen vesznek részt Lentiben, ahol intarzia-berakásos asztalokat mutatnak be), nincs gond az utánpótlással sem, nagyon jó összetételű a jelenlegi kilencedikes osztály, ismeri el a pedagógus.

– Mint minden kezdőcsoport, a mostaniak is sakktáblakészítéssel kezdték a munkát. De célom, hogy minél előbb önálló ötletekkel, munkákkal álljanak elő, amire a mostani kezdőcsoportban már van példa. Néhány hónapos tanulás után mindez nagyon jó eredménynek számít. Minden befektetett energia megtérül a diákoknál, csak le kell kötni őket. Nem mondom, hogy a mostani 15 fős csoportból mindenki végig megy az úton, biztos lesz lemorzsolódás, de aki elvégzi a tanfolyamot, olyan szintre jut, amivel már önállóan tud alkotni.

Az intarziakészítésnek nagy múltja van, és bár egy időben volt ezen a téren visszaesés, úgy érzem most újra fellendülőben van, és nagy jövője lesz – tette hozzá Hadnagy György, aki néhány éve adott ki e témát átölelő szakmai, művészettörténeti könyvet Az intarzia művészete címmel. Szintén neki köszönhető, hogy márciusban országos kiállítás volt e témában Zalaegerszegen. (Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: