keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Segítenek a tartozóknak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Segítenek a tartozóknak

2004 szeptember 05 - vasárnap
Az önkormányzati bérlakásban élők nagy részének tartozása, a cég kintlévősége a Lész Kft. legfajsúlyosabb kérdései közé tartozik. Magas összegről van szó, ezért az önkormányzat több közgyűlésen is foglalkozott e témával.

– Több kezdeményezésünket is elfogadta a testület. Az egyik ilyen a használati díjak mérséklése. Ez arra vonatkozik, hogy akinek felmondtuk a bérleti jogviszonyát, de még nem költözött ki, annak a lakbér többszörösét meghaladó használati díjat nem kell megfizetnie. Ha ugyanis valaki az egyszeres díjat nem tudja fizetni, a többszörösét, például az ötszörösét még úgyse. Az önkormányzat határozattal eltörölte ezt a fajta tartozást. Maradt tehát a másfélszeres, a rendelet szerint. 24 bérlőt érintett ez összesen 7 millió forintról volt szó. A képviselők elismerték, hogy ezeket a bérlőket nem lehet úgy büntetni, hogy a többszörösét kérjük tőlük – magyarázza Vargáné Horváth Piroska, a Lész Kft. gazdasági vezetője.
Második javaslatuk a következő volt: Mivel a lakások fele összkomfortos, ezért eleve magas a lakbér és a hozzá kapcsolódó közüzemi díjak. A nagy tartozást felhalmozó bérlőnél, ahol már jogerős bírósági ítélet van arról, hogy el kell hagynia a lakást, ott lehessen átköltöztetni a kijelöltet egy kisebb és alacsonyabb komfort fokozatú lakásba. Ezt is elfogadta a város közgyűlése és mint Vargáné Horváth Piroska mondja, néhány esetben történt már átköltöztetés. Ez a megoldás mindenképpen jobb és méltányosabb, mint a kilakoltatás. Jelenleg is folyamatban van két átköltöztetés. A múlt év végén a Lész Kft. 971 önkormányzati bérlakást kezelt. A bérlakások száma az elmúlt években látványosan nőtt Zalaegerszegen, állami támogatással az elmúlt években hat épületet adtak át.
– Bővült sajnos a tartozók köre – folytatta a cég gazdasági vezetője. – Tavaly decemberben a bérlők 50 százaléka (478) tartozott a Lész-nek. Ebből 178 bérlő elhanyagolható, mert náluk „csak” néhány tízezres tartozásról van szó. Háromszázan tartoznak folyamatosan. A 100 ezer forint felett tartozók száma 90 fő volt. Ők az össz. tartozók 80 százalékát teszik ki. 2003 decemberében összesen 37 millió forinttal tartoztak a bérlők.
Idén június 30-án már 42 millió forintot tesz ki a tartozás, a bérlők 65 százaléka tartozott, vagyis 631 bérlő nem fizet, vagy csak rendszertelenül. Közülük 352-en tartoznak nagyobb összeggel. S hogy kik azok, akik nem fizetnek? Sok a munkanélküli közöttük, nincs jövedelmük, vagy kisnyugdíjasok. Mindezt onnan tudják a Lész Kft. munkatársai, hogy amikor véget ér egy-egy peres ügy és a végrehajtó kimegy a bérlőhöz, akkor azt jelenti a jegyzőkönyvben: az adósnak nincsen lefoglalható vagyontárgya. Ugyanakkor akadnak olyanok is, akik felhalmozzák a tartozásukat, aztán elköltöznek a városból, még a lakcímüket sem hagyják meg. A tartozások behajtása tehát nem egyszerű. Elvétve akad pozitív példa is: egy-két esetben előfordul, hogy családi összefogással milliós tartozást fizet ki valaki, hogy bérleti jogviszonya helyreálljon.
Folyamatosan 200-300 peres ügye van a cégnek, mert amennyiben a felszólításoknak nem tesz eleget a bérlő, végül a bíróság mondja ki az ítéletet. Egyébként még jogviszony felmondásának ideje alatt is rendezhetik tartozásukat.
A Lakhatási Közalapítvány is segít a tartozóknak meghatározott feltételek esetén. Több bérlő kap tőlük lakásfenntartási támogatást. Az adósságkezelési támogatás a másik olyan forma, ami segíti a lakbérrel tartozókat. Jelenleg 31-en kapnak ilyent. Ennek az a lényege: ha a bérlő vállalja, hogy tartozásának 25 százalékát kifizeti, a többit átvállalja az önkormányzat (részletre is.) Erre központi forrást biztosítanak. Mint Vargáné Horváth Piroska elmondta, 1999-ben már volt hasonló kedvezmény. Akkor sokan megkötötték a megállapodásokat az önkormányzattal, aztán még sem fizettek, így az önkormányzat sem fizetett. A gazdasági vezető reméli, most nem így lesz. Abban is bízik, hogy az év végéig lényegesen csökkenni fog a cég kintlévősége és a bérlők nagy része rendezi tartozását.

Tartalom megosztása: