keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Segítség a családoknak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Segítség a családoknak

2005 augusztus 29 - hétfő
Szeptember 1-jén Zalaegerszeg általános iskoláinak 21 osztályában összesen 441 első osztályos kisdiák kezdi meg tanulmányait, míg a megyeszékhely 49 induló középiskolai osztályában 1384 fő folytatja tanulmányait a 9. évfolyamban. Az összesen 1825 iskolakezdő közül 920 diák jogosult a család rossz szociális helyzete miatt rászorultsági támogatásra.

Az iskolakezdési juttatások mértékét a szociális rászorultság, a jövedelmi viszony alapján határozzák meg. A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás néven közismert szociális ellátást azon családok igényelhetik, ahol az egy főre jutó kereset nem éri el a 37.000 forint nettó értéket, illetve a lakáson kívül nincs más saját vagyona. Ez az összeg egyénre szabott, mivel a tanszer-követelmény iskolánként, gyakran intézményen belül változó. Mértéke függ a rászorultságtól, de átlagosan 9000 forintban határozható meg gyermekenként. Az egyéni kérelem alapján járó rendkívüli gyermekvédelmi támogatás mellett a rászoruló családokat más lehetőségek is várják.

– Az egy főre jutó 24 ezer 700 forintos létminimumból gazdálkodó családoknak jár a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, melynek mértéke idén 5 ezer 434 forint gyermekenként. Ezeknek a családoknak az állam már június elején elkezdte folyósítani a plusz havi támogatást, melyet ez idáig csak augusztusban kaptak meg a családok. Ezt a támogatást Zalaegerszegen összesen 1300 gyermek kapja meg. Emellett idén az augusztusi családi pótlék megduplázásával is csökkennek a beiskoláztatás terhei minden háztartásban – mondta Németh Gyuláné, a népjóléti osztály szociálpolitikai csoportjának vezetője.
A polgármesteri hivatal adatai szerint a lakosság jól kihasználja a kiadáscsökkentő lehetőségeket. A fenti juttatások mellett az általános iskola első osztályosai idén is mentesülnek a tankönyvek árának kifizetése alól, mivel azt az önkormányzat magára vállalja.

– A tankönyvekre mintegy 3 millió forintot különített el a város, de idén is gondoltunk a felsőoktatási intézmények diákjaira. A 2005-2006-os tanévben is a főiskolások rendelkezésére áll a Bursa Hungarica és a Hazavárunk ösztöndíj is, mellyel a rászoruló főiskolások havonta egyszeri hazautazását támogatjuk. Emellet az idei évben a Pécsett nappali tagozaton tanuló zalaegerszegiek közül több tucat diáknak biztosítunk kollégiumi ellátást – tájékoztatott Gyutai Csaba alpolgármester. – A csökkenő létszámú iskolakezdőt növekvő mértékben felújított intézmények fogadják majd. Az önkormányzat idén több mint 500 millió forintot fordít az iskolák, óvodák és bölcsődék felújítására. A Deák Ferenc Városépítő Programnak köszönhetően a megyeszékhely oktatási intézményei közül 14-ben több millió forintos beruházás fejeződik be szeptemberre.

– A Munkácsy Szakmunkásképző Iskola épületén mintegy 870 négyzetméteres felületen cserélik ki a nyílászárókat. Szintén új ajtók és ablakok kerülnek az Öveges József ÁMK épületére, ahol emellett 192 radiátor energiatakarékos termoszelep cseréje és három új kazán beépítése is megtörtént. Az Eötvös-iskolában a konyhát, míg az Apáczai ÁMK-ban a teljes világítást cseréltük le mintegy 17 millió forint értékben – tette hozzá Gyutai Csaba
A munkálatok az összes intézményben befejeződnek az iskolakezdésre, ám újabb felújításokat is tervez a fenntartó önkormányzat. A tervek szerint minden oktatási intézmény energiatakarékos fűtőberendezést kap, s várhatóan a rossz állapotban lévő vizesblokkokat is lecserélik, így a most tanévet kezdő kisdiákok hamarosan az eu-konform előírásoknak megfelelő feltételek közt folytathatják tanulmányaikat.

Tartalom megosztása: