keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Segítséget várnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Segítséget várnak

2006 május 22 - hétfő
Több ízben reagált már pozitívan a lakosság az Együtt Zalaegerszegért Egyesület felhívására. A város polgárainak adományaiból épülhetett fel a Göcseji Falumúzeum fatemploma, az erdei tornapálya, de közadakozásból „szállt le a földre” a nagytemplom korabeli toronyórája is. Ezúttal egy úgynevezett vérsejtmentő készülék beszerzéséhez kéri a lakosság segítségét az EZE, és rajta keresztül a megyei kórház. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be a gyűjtést szervezők.

Mint dr. Csidei Irén főigazgató elmondta, a zalaegerszegi szívsebészeten operált betegek közel fele szorul vérpótlásra. Tavaly nyolc hónap alatt egymillió forintot költött az intézmény vérkészítményekre. A szívműtött betegek egy része 100 ezer forint értékű vérkészítményt kap, de nagyon költségesek az ugyancsak vérből készült, és a szívműtéteknél nélkülözhetetlen úgynevezett szövetragasztók is.

– Nem csak költségkímélésként, egészségügyi szempontból is az lenne a legideálisabb, ha a saját vérét kaphatná vissza a beteg – hangsúlyozta a főigazgató. – Ebben van igazán nagy jelentősége a vérsejtmentő készüléknek. A modern berendezés segítségével felfogják a műtét közben eltávozó vért, azt tisztítják, szűrik és átalakítják, majd visszaadják a betegnek. Három olyan funkciót egyesít magában a berendezés, ami szükséges a beteg életben tartásához. A vér felfogása mellett szövetragasztót készít, emellett lehetővé teszi a vér műtét utáni felhasználását.

A készülék közel hatmillió forintba kerül, beszerzésére jelen pillanatban nincsen forrása a kórháznak. Ezért határozott úgy az Együtt Zalaegerszegért Egyesület, hogy felkarolja az ügyet, és a lakossághoz fordul segítségért. A gyűjtést a nyolcadik alkalommal meghirdetett lokálpatrióta bálon indította az egyesület, tudtuk meg dr. Ribiczey Páltól, az EZE elnökétől. A bál teljes bevételét, illetve az 1000, és 5000 forintos címletekben kiállított támogatói jegyek eladásából származó összeget is a kórház javára ajánlották fel. A Szívbetegekért téglajegyet a továbbiakban is lehet vásárolni.

A jó szándékú zalaegerszegieket Preisz József órásmester üzletében, illetve a Kézműves Kuckóban várják. Természetesen nagyobb összegű felajánlásokat is szívesen fogad az EZE. Takács Éva jegyző örömmel számolt be arról, hogy egy vállalkozó már támogatta a műszer megvásárlását. Várják a hasonló felajánlásokat, és amennyiben szükséges, július 23-án az Egerszegi búcsúban is folytatják.

Tartalom megosztása: