keresés a weboldalon

Seuso-kincsek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Seuso-kincsek (Videó)

2017 november 28 - kedd
A Seuso-kincsek Székesfehérvár után megérkeztek Zalaegerszegre. A legjelentősebb késő római ezüst kincsleletet a Göcseji Múzeumban december 17-ig láthatja a közönség.

Már a kiállításmegnyitó iránt is olyan nagy volt az érdeklődés Zalaegerszegen, hogy a város Dísztermében tartották azt. Elsőként Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, aki arról beszélt, hogy megkoronázza ez a tárlat a város első írásos említésének 770 éves évfordulójára szervezett rendezvénysorozatot.

Balaicz Zoltán – polgármester:

A Magyar Nemzeti Múzeum hat megyét érintő vándorkiállítását Dömötör Csaba miniszterhelyettes méltatta. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Seuso-kincsek üzennek a mai kornak, azt bizonyítják, hogy a Magyar Kormány megvédi nemzeti értékeit, kulturális örökségét.

Dömötör Csaba – miniszterhelyettes, Miniszterelnöki Kabinet:

A Seuso-kincseket Székesfehérváron közel 30 ezren tekintették meg három hét alatt. Zalaegerszegen is az a fő cél, hogy minél többeket megismertessen a múzeum a késő római kor világával, s azon belül a példanélküli leletegyüttes esztétikai élményével.

Varga Benedek – főigazgató, Magyar Nemzeti Múzeum:

A 14 tárgyból álló műemlék iránt várhatóan Zalaegerszegen is nagy lesz az érdeklődés. Felhasználva a székesfehérvári tapasztalatokat a zalai megyeszékhelyen előre rögzítették a csoportos látogatások lehetőségét.

Kaján Imre – igazgató, Göcseji Múzeum:

Az ezüstedények december 17-ig maradnak városunkban. Azt követően Kaposvárra utazik a vándorkiállítás.

F.M./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: