keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Siker az orgonaversenyen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Siker az orgonaversenyen

2005 november 09 - szerda
Mátyás István orgonaművész Zalaegerszegen született, hat éve a bécsi zeneakadémián tanul, szeptember elején pedig nemzetközi versenyt nyert Kalinyingrádban. A huszonöt éves orgonista Mikael Tarivergyijev grúziai születésű örmény zeneszerző műveinek legihletettebb előadásáért vehette át a fődíjat: pénzjutalmat (dollárban), és egy orgonaszárnyú angyalszobrot (borostyánból).

Oroszországban már negyedik alkalommal került megrendezésre a Mikael Tarivergyijev emlékverseny, mely a világ első öt nagy orgonaversenyei között szerepel. A zeneszerző a 60-as években vált népszerűvé populáris filmzenéivel, orgonaműveket csak idősebb korában kezdett el komponálni, ám ezek csak halála után váltak ismertté. A verseny nagy része erre épült, s több forduló is volt.

– Egy időben, Moszkvában és Hamburgban is zajlott selejtező, én a hamburgiról kerültem be a kalinyingrádi második, majd onnan a harmadik körbe. Nemcsak Tarivergyijevet kellett játszani, hanem egy régi, azaz Bach előtti zenét, egy Bach-művet és egy szabadon választott „nagy romantikust” is.

A megmérettetés Hamburgtól Kalinyingrádig közel két hétig tartott. A felhívásra több mint százan jelentkeztek, ebből negyvennégyen indulhattak el a versenyen. A háromnapos döntőre tizenkilencen maradtak. Mátyás István minden körben egyhangúan maximális pontot kapott a zsűritől, így a végén kitették tiszteletére a magyar zászlót.

– A zsűri nemcsak a technikát díjazta. A meggyőzőerő legalább ilyen fontos kritérium. Lelki, szellemi átéléssel kell játszani, és a személyes kisugárzás is sokat számít. Végül egy ukrán és egy észt orgonista előtt sikerült nyernem.

Sőt, a fődíj mellé még négy különdíjat is kapott a zalaegerszegi művész, egyet a legjobb Tarivergyijev-interpretációért, a többi koncertfelkérés. Emiatt – ahogy mondja – a legelvetemültebb helyekre jár most koncertezni. Egy hónap múlva indul például a nyugat-szibériai Omszkba, majd onnan Kazahsztánba…

– Igen, ezeken a helyeken van közönsége a hangversenyeknek. Odafigyelnek a művészekre akkor is, ha egyedüli nemzetközi vendégként lép fel valaki. Talán a régi szovjet népművelői politika eredménye ez a nagy érdeklődés. Még csak nem is sznobizmusból mennek el egy-egy koncertre az emberek.

Mindezek ellenére nem könnyű az orgonaművészek élete, hiszen ismertté és elismertté válni hosszú időbe telik. Az orgona meg egy kicsit magányos műfaj is, elvégre egyedül ül kint a művész. Mátyás István nevét Bécsben most kezdik megismerni, és ha minden jól megy, hamarosan lesz egy ügynökség is, akik egyengetik az útját. A zalaegerszegi közönség legközelebb júniusban találkozhat vele a zsinagógában. A hazai tervek között pedig Szécsisziget is szerepel, mely nemcsak egy koncert lenne, hanem Tompagábor Kornél rendezővel összedolgozva akár egy passiójáték is összejöhet… (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: