keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Sikerek és kudarcok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sikerek és kudarcok

2009 február 13 - péntek
Minden évben értékeli Zalaegerszeg közgyűlése a közszféra (a hivatal mellett az önkormányzathoz fenntartói, illetve tulajdonosi szempontból kapcsolódó gazdasági szervezetek, közintézmények, közalapítványok) előző évi pályázati teljesítményét. A 2008-as évet értékelve érdemes szemügyre venni a pályázati eredményeket és a befolyásoló történéseket.

A 2007-2013-as új költségvetési ciklus és pályázati rendszer (az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez) első akciótervi időszakához, a 2007-2008-as évhez tartozó kiírások előkészítése jelentősen elhúzódott, így a kiírások döntő része a tavalyi évben jelent meg.

Tovább csökkent a nemzeti szintű, tehát nem az uniós forrásokhoz kapcsolódó pályázati kiírások száma, és az ezeken elnyerhető források nagysága. A regionális pályázati rendszer tovább egyszerűsödött, ugyanakkor szélesedett a potenciálisan támogatható projektek köre. Az alapelv viszont továbbra sem módosult: olyan fejlesztéseket támogatnak a regionális szintű források, amelyek számára nincs ÚMFT-s finanszírozási lehetőség.

A zalaegerszegi közszféra a 2005. évi 412-vel, a 2006-os 433 és a 2007-es 437-tel szemben 2008-ban 474 pályázatot nyújtott be. Ezek közül 379 pályázat nyert, a 2007-es 351-el szemben. A sikerességet mutató nyerési arány a két éve változatlan 80 százalékos szintet mutatja. Jelentősen nőtt az elnyert pénzek összege, amely alapvetően négy nagy regionális ÚMFT pályázat sikerén múlott.

A Városfejlesztő Zrt. által koordinált két gazdaságfejlesztési célú pályázat mellett az év végére pozitív kormánydöntést kapott a város-rehabilitációs program, illetve nyert a csapadékvíz-hálózat rekonstrukcióját célzó pályázat. A sikereket azonban néhány kudarc is kísérte. A város által benyújtott két oktatási infrastruktúrafejlesztést, célzó pályázat (a Ganz-Munkácsy és a Zrínyi-gimnázium) közül egyik sem nyert.

Az idei évi pályázati rendszer és a siker fontosabb lehet a tavalyi évnél, ugyanis az előzetes információk szerint a 2011-2013-as akciótervi időszak forrásainak jelentős részét az állam átcsoportosította a jelenlegi, 2009-2010-es időszakra. Így az önkormányzat számára jelentős kihívást jelent a projekt-fejlesztési tevékenység.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: