keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Sikeres a felvilágosítás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sikeres a felvilágosítás

2005 február 28 - hétfő
Vannak nők, akiknek a szíve vérzik, amikor megtörténik a nem kívánt esemény, a spontán vetélés. Vannak nők, akik megkönnyebbülve kelnek fel a műtőasztalról, hogy nem kell még egyszer szülniük. Vannak nők, akik szomorúan és megtörten kelnek fel a műtőasztalról, mivel szerették volna megtartani a babát, ám vagy orvosilag volt indokolt az abortusz, vagy azok a „piszkos” anyagilag játszottak közre a nehezen meghozott döntésben. Nem vagyunk egyformák, és nincs is jogunk ítélni. Az orvossal mi csupán statisztikáról beszélünk, a számok mögé azonban már mi sem láthatunk.

Az elmúlt évekhez képest csökkent a művi és spontán vetélések száma Zala megyében Míg négy évvel ezelőtt 1352 esetben végeztek terhesség-megszakítást a megye kórházaiban, addig tavaly már csak kétszázzal kevesebb nő jelentkezett abortuszra. Tavaly 1121 művi vetélést végeztek, ennek 15 százalékát 19 évesnél fiatalabb pácienseknél. A csökkenő tendencia nagy mértékben a lelkiismeretes felvilágosító munkának köszönhető.
– Úgy érzem, hogy a médiában, könyvekben olvasható-hallható információk, a szervezett felvilágosító tevékenység, valamint a sürgősségi fogamzásgátló ambulancia létrejötte bizonyos mértékben elősegíti, hogy jobban oda figyeljenek a párok a védekezésre, a nem kívánt terhesség megelőzésére – mondja dr. Hetényi Ferenc . –  Nekünk természetesen az lenne a jó, ha ez a statisztika továbbra is csökkenő tendenciát mutatna. Minden területen jó hírekkel szolgálhatunk, hiszen nemcsak a születésszámunk átlag feletti, hanem például a koraszülések száma sem éri el a 10 százalékot. A születés körüli halálozás sem több 7,4 ezreléknél.
– Visszatérve a művi vetélésekhez, milyen módszerekkel végzik a kórházban az abortuszt?
– Hangsúlyozom, hogy továbbra is törvény által szabályozott az interruptio. A mi kórházunkban általában a 12. terhességi hét a felső határ, speciális esetekben a klinikák elvégzik ezt a 22. hétben is, ha az anya élete veszélyeztetett. A 18 éven aluliaknál a terhesség-megszakítás szociális javaslat alapján 18. hétig engedélyezhető. Illetve ez  a határ lehet azoknál a nőknél is, akiknek veszélyes a terhesség kihordása. A 12. hét alatt különböző lehetőségek vannak az abortuszra, attól függően, hogy a hölgy szült-e már. A nem szülteknél a kíméletes módszert alkalmazzuk. A beavatkozás első szakaszában a méhnyak-tágítás inkább a tengeri moszatból készült pár milliméter vastagságú, pálca alakú lamináriákkal történik. Ez a méhnyaknál magába szívja a nedvességet és fokozatosan tágítja ki azt, akár hat óra alatt. Korábban csak a Hegar-féle tágítást alkalmaztuk, amit most elsősorban a már szült nőknél használunk. Ez sajnos könnyen roncsolja a méhszájat, ennek az eszköznek a kizárólagos használata vezethetett a 60-70-80-as években a rendkívül magas koraszülési arányhoz. Nagyon drágák a lamináriák, de indokolt esetekben csakis ezzel végezzük a tágítást. A következő szakaszban a vákumos aspirációval kiürítjük a méhet, ami ugyancsak kíméletesebb a régi kaparással szemben. Azzal ugyancsak a gyulladások, sérülések száma volt nagyobb, ami a gyakori meddőségek egyik oka. Középidős terhességeknél a pálca mellett különböző prosztaglandin-készítményt alkalmazunk, ezek a méhnyakat puhítják fel. Nagyobb terhességeknél sajnos 5-6 napba is beletelik, mire befejeződik az abortusz.
– Mi a helyzet az abortusz-tablettákkal?
– Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már évtizedek óta alkalmazzák a tablettákat. Ezek a sárgatest-hormon hatását csökkentik, így vérzés lép fel, s megtörténik a vetélés. Néhány évvel ezelőtt Szegeden folytattak vizsgálatokat a tablettával, ám hazánkban még nem vezették be ezt a gyógyszert. Ezt egyébként a 8. hétig lehet alkalmazni, ám itt ugyanúgy kórházi tartózkodást igényel a kezelés: a méhet át kell vizsgálni, kiüríteni, szükség szerint az abortuszt elvégezni. Ne gondolja senki, hogy bevesz egy tablettát és már nincsen semmi gondja. Még egyszer hangsúlyozom, legjobb lenne a megelőzés. Mi magunk sem szívesen találkozunk olyan páciensekkel, akik évente akár tízszer térnek vissza ide az osztályra.

Tartalom megosztása: