keresés a weboldalon

Sikeres horvát-magyar kulturális együttműködés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sikeres horvát-magyar kulturális együttműködés

2011 február 11 - péntek
A néphagyományok megőrzése volt a célja annak a horvát-magyar együttműködésben lebonyolított programsorozatnak, amelyet magyar részről a Zala Megyei Népművészeti Egyesület irányított. Kapronca városával közösen összesen négy kulturális rendezvényt szerveztek tavaly. A projekt célja az örökségek újraélesztése, a fejlődés bemutatása, valamint az együttes ünneplés volt.

A sajtótájékoztatón Gyutai Csaba kiemelte: a közös kultúra megőrzésében térségi összefogás bontakozott ki. A polgármester Kodály Zoltánt idézve azt mondta, az elődök kultúrája elpárolog, ha minden nemzedék meg nem szerzi önmagának azt. Itt sem történt más, hiszen a zalai és a horvát hagyományőrzők egy Európai Uniós programban dolgoztak együtt. Természetesen ennek a város szempontjából jó néhány nagyszerű rendezvény lett a hozadéka.

Az egyéves program eredménye volt a kibővített VII. Zalaegerszegi Országos Fazekas Fesztivál, valamint a Magyar-Horvát Családi Pünkösd is. Előbbi rendezvény sikerét mutatja, hogy a horvát partnerekkel közösen sikerült teltházas fesztivált életre hívni. A látogatók száma elérte a 8 ezer főt, ami feszegette a falumúzeum befogadóképességének határait – értékelt Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. Hozzátette: meglévő rendezvényeket tudtak színvonalában megerősíteni. A két programon összesen 12 ezren vettek részt. Elsősorban a lebonyolítás műszaki feltételein javítottak, nagyobb hírverést csináltak mindkét fesztiválnak, és belépőjegyet sem szedtek a fazekas fesztiválon.

A horvát partner, Kapronca reneszánsz fesztivált illetve karácsonyi kiállítást és vásárt rendezett. Renato Labazan, Kapronca Idegenforgalmi Közösségének igazgatója szerint hasznos volt a tapasztalatcsere.

– Sokat tanultunk a magyar mesterektől, nemcsak hangulatot, de a bemutatott termékek elkészítését is. Nagyszerűen készítenek csuhéból tárgyakat és figyelemre méltó famegmunkálási technikájuk is – mondta.

A programsorozatra közel 100.000 Eurót költöttek, melynek 85 százalékát az Unió finanszírozta. Skrabut Éva bejelentette, hogy nemrég újabb pályázatot nyújtottak be a határ menti kulturális rendezvények folytatásához.

-hozsu-

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: