keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Sok a jelentkező

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sok a jelentkező

2006 október 25 - szerda
Évente tíz rászoruló diáknak biztosít kollégiumi férőhelyet a zalaegerszegi önkormányzat Pécsett. Az 1993-ban bevezetett ösztöndíjprogram keretében olyan zalaegerszegi hallgatók pályázhatnak, akik szociális körülményeik miatt, kollégiumi férőhely hiányában, nem tudnák tanulmányaikat folytatni.

A 13 éve kötött megállapodás értelmében minden évben 10 megyeszékhelyi diák kaphat szállást a pécsi Szántó Kovács János Kollégiumban. Az együttműködés lehetőségét a Pécsi Tudományegyetem vezetése ajánlotta fel azoknak a városoknak, ahonnét sok diák érkezett valamely felsőoktatási intézménybe tanulni. A kollégiumi kijelölési jogot egyszeri 2 millió forint megfizetésével válthatta ki Zalaegerszeg önkormányzata.

A hely megszerzéséhez pályázatot kell benyújtani a megyeszékhelyen, ahol a polgármesteri hivatal oktatási és ifjúsági bizottsága dönti el, ki élhet a lehetőséggel.

– A döntés erősen szociális alapon, lényegében a havi egy főre jutó nettó jövedelem megállapításával születik. Szempont továbbá a tanulmányi eredmény, amit a rendelet minimum 3-as átlagban határoz meg. Figyelembe vesszük még a családszerkezetet. A pályázók zöménél, körülbelül 75 százalékánál a szülő egyedül neveli gyermekét. Idén a 10 férőhelyre hozzávetőleg 60 jelentkező volt. Érkeztek olyan igények, ahol 12.500 forint volt az egy főre jutó nettó jövedelem, de akadt, ahol 110 ezer forint volt ez az összeg – tájékoztatta lapunkat Szemes Béla középiskolai szakreferens. Hozzátette: a lakhatás önköltséges, de így is kevesebb fizetnivalója van a diáknak, mintha albérletet kellene finanszíroznia. A férőhelyekre évente újból pályázhatnak a tanulók. A bizottság jövőre bizonyos változtatásokat tervez az elbírálási rendszerben. Szemes Béla elképzelhetőnek tartja, hogy a népjóléti osztállyal közösen környezettanulmányokat végeznének, valamint fajsúlyosabban vennék figyelembe a tanulmányi eredményeket. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: