keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Sokan igényeltek Bursa-ösztöndíjat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sokan igényeltek Bursa-ösztöndíjat

2006 november 14 - kedd
A korábbi évekhez hasonlóan ebben az esztendőben is sok zalaegerszegi főiskolás és egyetemista nyújtotta be igényét a Bursa Hungarica ösztöndíjra. A szociális rászorultság alapján megítélhető támogatás komoly segítséget jelent a felsőfokú tanulmányokat folytató fiataloknak, hiszen az ösztöndíjnak köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a havi költségeik.

Az Oktatási Minisztérium 2001-ben hirdette meg először a Bursa Hungarica ösztöndíjat, melynek legfőbb célja, hogy segítséget nyújtson a felsőoktatásban részt vevő, szociálisan hátrányos helyzetű, nappali tagozatos hallgatók részére. A minisztérium 2001 óta minden nyáron meghirdeti a pályázatot, s az egyes önkormányzatok eldönthetik, hogy abban az esztendőben kívánnak-e csatlakozni az ösztöndíjrendszerhez. Alapvetően államilag támogatott képzésben részt vevő vehetik igénybe a támogatást, ám ha egy fiatal nem állami felsőoktatási intézményben tanul, de külön szerződés alapján államilag támogatott képzésben vesz részt, akkor ő is igényelhet Bursa Hungarica ösztöndíjat. Az ösztöndíjnak két típusa van. Az A-típusú támogatást a már nappali képzésben részt vevő fiatalok igényelhetik, B-típusú ösztöndíjat pedig azok kérhetnek, akik jövőre érettségiznek, vagy már leérettségiztek, de nem vették fel őket egyik főiskolára, vagy egyetemre sem. Azt, hogy egy fiatal mikor számít szociálisan rászorulónak, mindig az önkormányzatok döntik el.

Németh Gyulánétól, a népjóléti osztály szociálpolitikai csoportvezetőjétől megtudtuk: 2005-ben 232 Bursa Hungarica ösztöndíjkérelem érkezett hozzájuk, melyből 210 felelt meg a jogosultsági követelményeknek. Ekkor átlagban 7.500 forintnyi támogatást kapott egy-egy hallgató. Idén – a 2006. november 2-i határidőig – 278 kérelem jutott el hozzájuk, melyek közül három darab volt B-típusú igény, a többi A-típusú. A beadványokat 2006. november 30-ig bírálják el. Az ösztöndíj nem csupán az önkormányzat által megállapított támogatásból áll, mert ezt kiegészítheti a megyei önkormányzat, és az Oktatási Minisztérium is. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: