keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Sokba kerül autóban mobilozni

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sokba kerül autóban mobilozni

2005 június 20 - hétfő
Magyarországon lehet a legnagyobb büntetést fizetni azért, ha valakit mobiltelefonáláson kapnak vezetés közben – derül ki egy osztrák autós szervezet által készített összehasonlító tanulmányból. Átszámítva, nálunk akár 120 euróra is büntethető a telefonáló sofőr. Zalaegerszegen is – a készülékek mennyiségének növekedése miatt -, egyre többször szabnak ki bírságot. A megfigyelések szerint elsősorban a nyári időszakban emelkedik a szabálysértők száma, hiszen akkor nagyobb a forgalom az utakon.

– A KRESZ előírja, hogy akár a négykerekűben, akár a kétkerekű közlekedési eszközökön tilos a mobiltelefon használata. Az emberek egy része úgy gondolja, ha forgalmi okokból megállnak a piros lámpa előtt, akkor szabályos a mobilozás. A balesetveszély elkerülése érdekében azonban egy kormányrendelet álló, gépjárműben is megtiltja a készüléken való hívásindítást,-és fogadást, vagy éppen az sms-küldést.

A rendelet bevezetése előtt propagandaakcióval hívták fel a sofőrök figyelmét a szabályozásra, ám a tendencia mégis az, hogy nagyon sokan hágják át az erre vonatkozó előírását – mondja Tóth István rendőrszázados, a városi rendőrkapitányság sajtóreferense, és hozzáteszi: a rendőr 10 ezer forintig büntetheti meg a tettest a helyszínen.

Általában azonban 5-6 ezer forintnyi összeget kérnek a megyeszékhelyi utakon. Az összeg nagysága egyebek mellett attól is függ, hogy a rend őre hogyan mérlegel, azaz párosul-e mobilozás mellé más szabálysértés is, illetve, hogy volt-e már telefonhasználatért büntetve a sofőr. Amennyiben a rendőr feljelentést tesz, akár 30 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat a szabálysértési előadó.

Tóth István kifejtette: a gépjárművezetők sok trükköt próbálnak alkalmazni annak érdekében, hogy ne kapják őket a telefonáláson.
– Videó – vagy fényképfelvétellel, lekövetéses módszerrel, illetve civil szervezetek bevonásával szűrjük ki az elkövetőket – tette hozzá a sajtóreferens, és hangsúlyozta: leginkább a fiatalabb korosztály, azaz a 24-40 év közöttiek követik el a szabálysértést.
Azt ajánlja, használjon inkább mindenki kihangosító készüléket gépjárműjében, mintsem egy esetleg súlyos közúti baleset elkövetője vagy okozója legyen!  

Tartalom megosztása: