keresés a weboldalon

Sokktalanító adományokból a gyermekosztályon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sokktalanító adományokból a gyermekosztályon

2010 október 28 - csütörtök
– Minden eszköz gyorsan és könnyen elérhető a műtő és kezelőasztal mellől, ezen a központi monitoron pedig a kórtermekben fekvő gyermekek paraméterei is figyelemmel követhetők – mutatta be az új sokktalanítót, gyermekintenzív kezelőt dr. Gárdos László, a zalaegerszegi megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa a sajtó munkatársainak. A különféle adományokból és a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány támogatásából kialakított kezelőt – melyet közel 20 millió forintból valósítottak meg – október 27-én adták át ünnepélyesen.

A gyermekosztályon korábban nem volt intenzív szoba, ezért a mentőhelikopter-leszállóhoz közel fekvő orvosi szobát alakították át erre a célra. Az új létesítmény az életveszélyes állapotban lévő gyermekek gyors és szakszerű ellátását, valamint a súlyos állapotban lévő gyermekek – például szívbetegek vagy égési sérültek – rövid altatásban végzett kezelését teszi lehetővé.

Az intenzív szobában minden szükséges életmentő eszköz – defibrillátor, pacemaker, altató-lélegeztető gép stb. – megtalálható, köztük egy endoszkópos készülék, mellyel idegentestek távolíthatók el az emésztőrendszerből.

A zalaegerszegi megyei kórházban három szakember is végzi a légúti idegentestek eltávolítását, ami a Dunántúlon egyedülálló – mondta dr. Gárdos László.

Az osztályvezető főorvos tájékoztatójában felidézte, hogy az egyes eszközök beszerzését milyen adományok segítették az intenzív kezelőben, ami legutóbbi fejlesztésként bútorzatot és számítógépes rendszert kapott három zalaegerszegi vállalkozás támogatása révén.

Olyan alapítvány kezdte meg működését júliusban, mely az intenzív kezelő és sokktalanító kialakításával aktívan hozzájárult a gyermekosztály műszerezettségének javításához – mondta Rigó Csaba önkormányzati képviselő, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány kuratóriumi tagja, utalva arra, hogy Gárdos László ezt a célt tűzte ki a szervezet létrehozásakor. Hozzászólásában méltatta az adományozó zalaegerszegi vállalkozásokat, hogy tevékenységük mellett fontosnak érzik a karitatív segítségnyújtást.

Az intenzív kezelő bútorzatát Horváth Tamás tervei alapján a Forest Hungary Kft. készítette. „A legszebb ajándék az, amit saját magunk készítünk el, mert így a lelkünk is benne van” – fogalmazott adományuk kapcsán Lőrincz Tamás ügyvezető igazgató. Elmondta, korábban a reumatológia és a belgyógyászat orvosi szobáját bútorozták be, majd a szülészeten számítástechnikai eszközöket szereztek be. A közeljövőben pedig a református templom közösségi termét újítják fel.

A kórházak nehéz anyagi helyzetét tekintve minden anyagi és természetbeni felajánlás hatalmas segítség a betegellátás színvonalának emelésében – hangsúlyozta dr. Kecskés Gábor orvos-igazgató, aki dicsérte az alapítvány elkötelezettségét a folyamatos fejlesztés mellett.

A sokktalanító Adrovicz Béla, a kertvárosi New Figure Kft. ügyvezetője valamint a Zalaszám Kft. támogatása révén egy korszerű laptoppal is gazdagodott, mely csatlakozva a kórház központi informatikai rendszeréhez, a leletek azonnal lehívását teszi lehetővé.

Zala-Lap, A. L.
Fotó: B. M.

Tartalom megosztása: