keresés a weboldalon

Soproni kirándulás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Soproni kirándulás

2013 október 08 - kedd
Sopron Magyarország nyugati határa mellett, az Alpokalján található. A Soproni-hegység és a Fertő-tó melletti Balfi-dombság között fekszik. A 9-11. század környékén kapta magyar nevét a város, Suprun nevű ispánjáról. Mivel közel van a határhoz, az 1848-as szabadságharcban Sopront korán megszállták a császári csapatok. 1921-ben a trianoni békeszerződés után népszavazás döntötte el, hogy Sopron és a környező nyolc község melyik országhoz tartozzon. A soproniak Magyarország mellett döntöttek. Az eseménynek egy törvény állított emléket, ekkortól hívják a leghűségesebb városnak.

A kirándulásunkon a belvárosban sok emlékművet néztünk meg, és múzeumban is voltunk.

A Központi Bányászati Múzeum a szénbányászat történetét is bemutatja. Érdekes ásványgyűjteménnyel rendelkezik. A régi bányászati eszközök mellett modernebbeket is kiállítottak. Legértékesebbnek a 2 m hosszú fúróeszközt találtam, ami önmagában 30 kg, és ezzel kellett a bányászoknak dolgozni. A múzeumban a bánya működéséhez kapcsolódó játékokat próbáltunk ki.

Sopron jelképe a Tűztorony. A reneszánsz körerkély a 13. században épült. A toronyőrök innen jelezték, ha valahol tűz ütött ki vagy ellenség közeledett. 1676-ban leégett, de újjáépítették. Az erkélyről szép kilátás nyílik a városra. A Tűztorony aljában megnéztük a régi vár romjait és a kiállítást is. Sétáltunk a főtéren, megnéztük a Szentháromság-szobrot és Sopron legnevezetesebb templomát, a Kecske templomot is.

Jól éreztük magunkat.

Kovács Ferenc 4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: